• Informacje na temat:

    pyszny karp na wigilie

Przepisy na temat: pyszny karp na wigilie
  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    Łapanowski w okresie wielkanocnym proponuje pizzę z jajkiem. Z kolei Jan Kuroń poleca pizzę inspirowaną Wigilią... - Pizza z karpiem, z rozmarynem, do tego np. migdały i rukola. To może być naprawdę bardzo fajne danie. Mało tego, może dzieci będą chciały ją zjeść, bo choć zazwyczaj karpia nie lubią, to pizzę już tak - przekonuje PAP Life kucharz. Jak wynika z badania "Kto zamawia jedzenie...

  • Pyszne! Gorąco polecam

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..., nie było kiszonej kapusty ani kiszonych ogórków. Raz miałam ambicję zrobić tam Wigilię. Z jakiejś przyczyny nie mogliśmy przyjechać do Polski. Po dwóch tygodniach poszukiwań znalazłam karpia...

  • Smaczny pomysł na "Karp panierowany na Wigilię"

  • Przepis wart wypróbowania: "Karp w galarecie na Wigilię"

  • Powiedzieć o tej potrawie doskonała to mało

  • Elegancki, łatwy i pyszny śledź na stół wigilijny.

  • Nie znoszę karpia. Tego zrobilam, bo przepis wydał mi się ciekawy a i chcialam zrobić przyjemność mężowi. Okazało się, że karp jest rewelacyjny! Nawet te porcje, które zamroziłam i zjedliśmy później były przepyszne. Jest pachnący i bardzo soczysty. Kompletnie nie czuć błotem.Tak więc był to mój pierwszy karp zjedzony ze smakiem i na pewno nie po raz ostatni. Polecam.

  • Smaczny pomysł na "Pieczony karp"

  • Sprawdzony przepis na "Karp smażony na maśle"

Artykuły na temat: pyszny karp na wigilie
  • Pyszna i zdrowa wigilia

    ...cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Nasz postny barszcz wigilijny, kutia, karp, kompot z suszonych owoców, z cynamonem i goździkami, to dania niskokaloryczne (ten aspekt(...) antybiotyk), dostarczy witamin i poprawi pracę wątroby. Karp smażony Średniotłusta ryba, jaką jest karp, powinna pochodzić z biohodowli. Wtedy da nam cenne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Puste miejsce przy stole

    ...i sztywnej atmosfery przy stole. Od lat jest tak samo, od pokoleń pewnie: barszcz z uszkami. Dwa rodzaje pierogów: ze słodką kapustą, ruskie. Karp w panierce. Kompot z suszu w miseczkach. No i przekładaniec(...), teraz się starzejemy, pójdziemy na emeryturę i umrzemy. Jak ja się cieszę, że nam tak sprawnie to wszystko idzie!". Przekładaniec, który pamiętam z dzieciństwa, nigdy nie był taki pyszny jak teraz. Róża...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...kulinarnych. Zapach świąt jest niezmienny od lat. Żaden inny dzień nie pachnie tak jak polska Wigilia i święta... pieczonym pasztetem z dziczyzny, karpiem po żydowsku, kapustą z grzybami... Pachną(...) do tych polskich tradycji, a będziemy stawiać amerykańskiego indyka na stole, krewetki czy homara zamiast karpia - to zaczyna być początek końca nie tylko kultury. Pewnej energii, która była w nas...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...robię wyjątek dla ciast. Jednak nakładam miniporcje, dosłownie ociupiny. Powtarzam sobie: pierwszy kęs sernika jest pyszny, ale każdy następny smakuje tak samo! 8. Włącz bliskich do pracy. Mamy(...) z grzybami i kapustą, zupa grzybowa, czerwony barszcz z uszkami, ryby: dorsz po śląsku, w zalewie pomidorowej, karp po żydowsku na słodko, z rodzynkami. Wszystko podajemy w formie przystawek...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...