• Informacje na temat:

    pyszne puszyste ciast drozdzowe

Przepisy na temat: pyszne puszyste ciast drozdzowe
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Delikatne i puszyste ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas swoim smakiem i wyglądem.

  • Bananowe ciasto dopełnione nutką wanilii - pyszne, słodkie i puszyste.

  • Długo szukałam przepisu na ciasto drożdżowe próbowałam wiele przepisów ten sprawdza się we wszystkich wersjach jako podstawa strucli i zwykły drożdżak z owocami najbardziej zaskakuje mnie to ,że długo utrzymuje świeżość .

  • Pączusie są bardzo smaczne, pulchniutkie i ekspresowe w wykonaniu. Po usmażeniu można je nadziać dowolnym dżemem, np za pomocą szprycy,lub po prostu posypać cukrem pudrem,polać czekoladą, lub lukrem i zajadać do kawki :-)

  • Pyszne, ładnie wygląda, szybkie i łatwe w wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe przygotowuję od wielu lat, na różne sposoby i w różnych wariantach. Dziś przedstawiam wariant ciasta bardzo łatwy do przygotowania, taki, który zawsze się udaje. Na początek zaczyn drożdżowy dojrzewa przez noc w lodówce, trzeba więc przystąpić do przygotowania ciasta na dzień przed pieczeniem.

  • Jest to moje popisowe ciasto na lato. Najpierw całą rodziną idziemy do lasu nazbierać jagód. Tak – zbierany je własnoręcznie. W lesie jest cisza, spokój, nie słychać nic oprócz odgłosów zwierząt i szumu drzew. Można wtedy sobie pogadać od serca i w ten sposób połączyć przyjemne z pożytecznym. Bardzo lubię te nasze spacery do lasu, nie tylko na jagody, ale i na grzyby. Mam z tego niezłą frajdę. Z tego co wiem to właśnie tym ciastem mama usidliła tatę i w ten sposób są ze sobą już 30 lat. Co...

  • slodkie, pyszne, dobre na koalcje lub sniadanie :)

  • Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Ten deser nigdy mi się nie nudzi i zawsze może przynieść nowe smaki, ponieważ wiele zależy od dodatków. Kocham każde zestawienie - z bitą śmietaną, z owocami, cukrem pudrem czy z dżemem. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko...

Artykuły na temat: pyszne puszyste ciast drozdzowe
  • Pyszne ciasto drożdżowe

    Przygotowaliśmy dla was 3 rady, dzięki którym wasze ciasto drożdżowe zawsze się uda.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wszystkie smaki Majorki

    ...​Kolacja w Ca N’ignasi była prawdziwą paradą pysznych osobliwości. Empanada - pieróg wyglądający jak plemienna korona, zyskał swój ziemisty kolor dzięki dodanemu do ciasta atramentowi mątwy. Coca - rodzaj płaskiego chleba zazwyczaj podawanego z pieczonymi warzywami, był obłożony paskami małych słonych rybek.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Słodkie naleśniki na chandrę jesieni

    ...zmiksuj i odstaw na 15-30 min. 2. Po tym czasie zamieszaj łyżką ciasto naleśnikowe i wylewaj je niewielkimi porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. 3. Jajka na nadzienie umyj(...) ciasta i w ten sposób usmaż około 12 naleśników. 2. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój, przełóż do osobnego naczynia i wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Babki godne cesarza!

    ...formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia. Starożytni Rzymianie nie mieli tylko jeszcze nazwy dla tego pysznego deseru. Powstała on dopiero w średniowieczu. Wywodzi się ona od słów: "gugel(e)" (= kaptur, po łacinie cucullus) i "hopf" (drożdże). To...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    W tym roku każdy z nich będzie gotował w warszawskiej restauracji Opasły Tom, proponując gościom kuchnię polską w autorskim wydaniu. Dla nas opracowali własne wersje wielkanocnej tradycji. Pyszne(...) z szafranem i pietruszką Czas przygotowania: 45 minut + godzina na wyrośnięcie ciasta 6 porcji 500 g mąki pszennej, 300 g ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g masła, po łyżeczce cukru i soli...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...