• Informacje na temat:

    pyszne mojito

Przepisy na temat: pyszne mojito
  • Pyszny i orzeźwiający drink z truskawkami i limonką

  • Mojito to orzeźwiający koktajl alkoholowy pochodzenia kubańskiego o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Był ulubionym drinkiem Ernesta Hemingwaya.

  • smakuje i orzeźwia ...

  • Smaczny, świeży drink na upalny dzień (i nie tylko;))

  • Cały dzbanek pysznego orzeźwienia!

  • Popularny, kubański koktajl alkoholowy, który w latach osiemdziesiątych zyskał na popularności w USA.

  • Kubańska klasyka

  • 1 Drink posiada 142 kcal

  • Spontanicznie zmodyfikowana wersja klasycznego mojito, gdzie bialy rum jest zastapiony brazowym, a woda mineralna pomaranczowa oranzada, co mu nadaje dodatkowego owocowego aromatu.

  • nastepnego dnia nie boli glowa ;) tradycyjny przepis mowi o wodzie gazowanej, sprite jednak nadaje bardziej wyrazisty smak.

Artykuły na temat: pyszne mojito
  • Nieco czarów, czyli Mojito

    Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

  • Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę? Fot. 123RF/Picsel Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na...

  • baryłka ...

    ...uspokojenie czy uciszenie tego we mnie rozedrgania - testuję te nowe baryłki ... Irish cream - miodzio :-D Mojito - nie przepadam za miętą, ale - ok w sumie ;-) Tequila od reszty nie odstaje ;-) No...

  • W kioskach i salonach prasowych możecie już znaleźć najnowszy numer Magazynu Pyszne. Jak zwykle, znajdziecie w nim mnóstwo przepisów i inspiracji kulinarnych, które ułatwią wam codzienne gotowanie. Najnowsze PYSZNE już szykują się do świąt wielkanocnych. Na tapetę wzięliśmy jajko - z pozoru zwykłe i nudne, ale my udowadniamy, że można z niego stworzyć bardzo urozmaicone menu: na słodko i na wytrawnie, na co dzień i od święta. Poza tym w naszych warsztatach kulinarnych przygotowujemy...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    ...dotychczasowe książki i bloga autorki mają w małym palcu, ale i dla wszystkich tych, którzy poszukują pysznej inspiracji na co dzień. Propozycje wypieków zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również(...) z bloga m.in.:  - kostka Truskawkowe Pole  - Malinowa Chmurka   - tort Mojito  - Pijana Śliwka  a także mnóstwo innych inspiracji.  - WIOSNA obfituje w ciasta radosne, lekkie i... zielone...

  • W najnowszym wydaniu PYSZNYCH grillujemy to, co w tym sezonie najmodniejsze, czyli burgery. Przyrządzamy je jednak po swojemu, na przykład z oscypkiem albo hummusem. Oddajemy też hołd pomidorom, choć - kto wie - może to nawet miłość? Z miłości bowiem człowiek robi różne dziwne rzeczy, choćby dżem z pomidorów. W Domowej piekarni pieczemy... chleb, a jakże! Każdy znajdzie w naszej piekarence coś dla siebie. Poza tym odkrywamy smakowite sekrety oleju i oliwy, przygotowujemy przetwory na zimę,...

  • Wyniki testów blenderów firmy Philips

    ...15-20 minut. A efekt był pyszny. Już nie mogę się doczekać sezonu dyniowego i tej pysznej zupy z jej dodatkiem. Ostrza w dużym pojemniku świetnie poradziły sobie z lodem do mojito czy z cz...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • PYSZNE to luksusowy magazyn kulinarny stworzony dla tych, którzy uwielbiają jeść, kochają gotować i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami i nieznanymi składnikami. fot. Pyszne/Facebook To pismo zarówno dla osób, dla których przyrządzanie potraw jest pasją i żywiołem, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ale nie boją się wyzwań i są otwarci na nowe, smaczne pomysły. W nowej odsłonie magazynu znajdziemy mnóstwo praktycznych porad i wskazówek, kuchnię...