• Informacje na temat:

    pyszne ciasto mojej mamy

Przepisy na temat: pyszne ciasto mojej mamy
  • Zdrowy chleb Anny Lewandowskiej

    ..., starte warzywa i wszystko wymieszam. Połączyłam z resztą składników i dokładnie wymieszałam. Przelałam ciasto do prostokątnej foremki (ok. 25x10 cm). Piekłam około 60-70 minut. Następnie wyłączyłam...

  • Smaczne i mieciutkie rowniez nastepnego dnia:-)

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...delikatnie wmieszaj tę masę do mąki. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą(...) kaloryczne od ryb o białym mięsie. Zawierają białko wysokiej jakości, dlatego dają poczucie sytości, a do tego są pyszne - szczególnie jeśli podrasuje się je tym lepkim, pikantnym sosem. Ryba musi się...

  • Skoro jesień, to jabłka, a skoro jabłka – to szarlotka, a najlepiej – szarlotka mojej mamy. A raczej jabłecznik mojej mamy, bo ona sama nigdy nie nazywała tego pysznego i prostego ciasta szarlotką. W czasach mojego dzieciństwa to był po prostu jabłecznik. Mama na szczęście często go piekła. Uwielbiałam to ciasto! A najbardziej wtedy, gdy było świeżutkie i ciepłe, przed chwilą wyjęte z piekarnika. Mama nie chciała się godzić na jedzenie tak świeżego ciasta. Ostrzegała, że brzuchy nas rozbolą....

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na gotowanie? Wieczorami. Wkraczam do kuchni, gdy wokół panuje cisza i spokój, i przygotowuję to, na co mam właśnie ochotę. Potrafię wstać o trzeciej w nocy i ugotować coś pysznego! Moja specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to...

  • Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

  • na tłusty czwartek

  • specjalnie dla oliwia_winna kaloryczne tluste paczki;) pozdrawiam cie oliwio;)

  • Latwe i pyszne!:)

  • Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

Artykuły na temat: pyszne ciasto mojej mamy
  • Radość to mój stan naturalny

    ..."Pyszne obiady") z autorskimi przepisami. Prowadzi swój kulinarny serwis, przez kilka sezonów miała swój program o gotowaniu w TVN Style. Ostatnio było o niej głośno, lecz wcale nie z powodów...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...  Pyszne ciasto cytrynowe nasączone syropem i przez to wilgotne. Cytryny confit na słodko podkreślają subtelnie jego smak. Trzeba je przygotować poprzedniego...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • ...            SKŁADNIKI NA CIASTO:         250 G CUKRU PUDRU   250 G ORZECHÓW WŁOSKICH ZMIELONYCH     8 ŻÓŁTEK   8 BIAŁEK UBITYCH NA PIANĘ     1 ŁYŻECZKA MIODU(...) ¾ szkl., gdyż masa zaczyna twardnieć i ciężko kręcic nawet mikserem),     Szybko wymieszać równomiernie na gładko z uprzednio ubitą na sztywno pianą z białek – łyzką mieszać całość i ciasto...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Kochamy nasze mamy!

    ..., zupełnie jakby chcieli odreagować za te wszystkie lata, które musieli spędzić opiekując się swoimi dziećmi. Dla mnie taka postawa jest nie do przyjęcia. Dlatego, choć ciągle jestem daleko od mamy(...) zerwała ze mną wszelkie kontakty, przestała odbierać telefony, nie otwierała mieszkania. Wzięliśmy cichy ślub. Wysłaliśmy oczywiście zaproszenie do mamy, ale nie przyszła, nawet nie zadzwoniła...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Kochamy nasze mamy!

    ..., zupełnie jakby chcieli odreagować za te wszystkie lata, które musieli spędzić opiekując się swoimi dziećmi. Dla mnie taka postawa jest nie do przyjęcia. Dlatego, choć ciągle jestem daleko od mamy(...) zerwała ze mną wszelkie kontakty, przestała odbierać telefony, nie otwierała mieszkania. Wzięliśmy cichy ślub. Wysłaliśmy oczywiście zaproszenie do mamy, ale nie przyszła, nawet nie zadzwoniła...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...