• Informacje na temat:

    puszyste ziemniaczane

Przepisy na temat: puszyste ziemniaczane
  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nienasiąknięte tłuszczem. W zależności od regionu i upodobań podaje się je np. z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

  • Świetny dodatek do obiadu, bądź do samodzielnego spożycia. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Tylko ze znanych nam, naturalnych składników. Zdrowsza opcja kupnych kulek ziemniaczanych.

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    Składniki na 12 porcji: 6 jajek 17 dag cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 10 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag mąki ziemniaczanej 5 dag ciemnego kakao 70 ml likieru pomarańczowego 65 dag śmietany kremówki 3 op. zagęstnika typu śmietan-fix 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady po 2 łyżki konfitury z czarnych i czerwonych porzeczek lub świeże...

  • Wypróbowany przepis na "Puszyste serduszka"

  • Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

    Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym nawet kulinarni debiutanci przygotują perfekcyjne placki ziemniaczane – złociste, chrupiące, kuszące smakiem i wyglądem.

  • Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)

  • Szarlotka z jeżynami

    Puszysta i smaczna!

  • Wypróbowany przepis na "Puszyste knedelki serowe"

  • Torcik z owocami

    Puszyste ciasto, które przygotujesz bez trudu.

  • Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)

Artykuły na temat: puszyste ziemniaczane
  • Rolada biszkoptowa z puszystym kremem śmietanowym i malinami

    Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Puszysty sernik

    Przygotowanie 1. Masło ubij, aż będzie puszyste. Ubijając, stopniowo dodawaj po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru.  2. Następnie zmniejsz...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Pod bezową pierzynką

    Tarta cytrynowa pod bezą Składniki: 6 jajek, szczypta soli, 37,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej, 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego białego wina, 15 dag brązowego cukru, 17,5 dag cukru białego, kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do formy. Posiekać nożem 12,5 dag masła z 2 żółtkami...

  • W kwietniu zawitała przez wszystkich długo wyczekiwana wiosna. Piękna pogoda i wysoka temperatura nie przeszkodziły wam jednak w wypróbowaniu przepisów zaproponowanych przez naszych użytkowników. Jakie receptury cieszyły się największą popularnością? Przekonajcie się sami. Tradycyjnie prezentujemy wam przepisy ubiegłego miesiąca, które najchętniej oglądaliście. Spośród wszystkich dodanych w kwietniu receptur najchętniej sięgaliście po ciasta, nie zabrakło jednak zdrowych sałatek czy...

  • „Babcine” pomysły na pranie

    Nasze mamy i babcie znały triki, dzięki którym ich jedwabne bluzki i puszyste sweterki nie tylko były idealnie czyste, ale także służyły kilka sezonów.

  • Stało się. Nadeszła jesień i powoli powinniśmy pożegnać się z deserami lodowymi oraz innymi, typowo letnimi, smakołykami. Nie powinniście się jednak martwić. Nasi użytkownicy znają ciekawe propozycje na każdą porę roku. Nie musimy zaglądać w kalendarz - wystarczy obserwacja najpopularniejszych przepisów na Smakerze, aby upewnić się, że jesień rozgościła się już u nas na dobre. Znacznie chętniej poszukujecie receptur na treściwe dania, które łączą w sobie najróżniejsze sezonowe smaki. W...

  • Świąteczny keks

    Bakalie w cieście nie opadną, gdy obtoczysz je w mące pszennej lub ziemniaczanej.

  • Pani Katarzyna, którą w serwisie znacie pod pseudonimem Futka, jest laureatką trzeciej edycji wielkiego, urodzinowego konkursu Smakera. Zadaliśmy jej kilka pytań, abyście mogli poznać ją lepiej. Pani Katarzyna z zawodu jest psychologiem i trenerem personalnym, oprócz sportu i aktywnego wypoczynku, kocha gotowanie. Właśnie ta ostatnia pasja, skłoniła Futkę - w kwietniu 2013 roku - do dołączenia do grona użytkowników Smakera . Od tamtej pory zaskakuje nas wspaniałymi przepisami, które nie tylko...