• Informacje na temat:

    puszyste kuleczki ziemniaczane

Przepisy na temat: puszyste kuleczki ziemniaczane
  • Przepyszny dodatek do obiadu ;) Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów.

  • Propozycja na delikatne, mięciutkie i niezwykle smakowite kuleczki ziemniaczane, które będą świetną przekąską serwowaną z ulubionym sosem. Kuleczki sprawdzą się także jako węglowodanowy dodatek do dania głównego lub zupy. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, ryb oraz świeżych warzyw.

  • swietna alternatywa dla normalnego pire ziemniaczanego, ale i sposob na wykorzystanie pozostalych gniecionych ziemniakow z dnia wczesniej, pasuja do kazdego rodzaju miesa, badz po dodaniu boczku czy cebulki jako samodzielna zakaska

  • Pyszne kuleczki z ziemniaków z dodatkiem żółtego sera, cebulki i masła.

  • Sprawdzony przepis na "Chrupiące kuleczki ziemniaczane"

  • Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące kuleczki ziemniaczane"

  • Bardzo łatwe do zrobienia, smakują wyśmienicie można je zabrać do pracy na słodką przekąskę:)

  • Bardzo szybko i łatwo je zrobić. Wyśmienite jako przystawka . moje dzieciaki po prostu uwielbiają kuleczki ziemniaczane.

  • Świetny dodatek do obiadu, bądź do samodzielnego spożycia. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Tylko ze znanych nam, naturalnych składników. Zdrowsza opcja kupnych kulek ziemniaczanych.

  • Kuleczki są puszyste, miękkie a ich wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste.

Artykuły na temat: puszyste kuleczki ziemniaczane
  • Ucierane ciasto z porzeczkami

    Składniki: 1,3 kg czerwonych porzeczek, 25 dag masła albo margaryny, 32,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, sól, 4 jajka, 25 dag mąki pszennej, 7,5 dag mąki ziemniaczanej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, listki mięty do dekoracji, tłuszcz i mąka do blach. Porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, kuleczki oderwać od gałązek. Masło albo...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Zimowe witaminy

    .... Z kolei 2-latkowi można zaproponować np. kluski. Aby je zrobić, ugotowany, zmielony ziemniak wymieszaj z łyżką twarogu i żółtkiem, wyrób ciasto, a gotowe kuleczki ugotuj na parze. Nasza propozycja: Kolorowe kluseczki (po 1. roku) • Zmiel 1 kg ugotowanych kartofli. Dodaj 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej i 4 żółtka. Zagnieć ciasto i podziel je na cztery porcje. Do jednej dodaj...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Żurawinowe słodkości

    Wieniec żurawinowy Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki(...) odłóż, a drugą dokładnie wymieszaj z konfiturą żurawinową. Z powstałej masy uformuj w dłoniach małe kuleczki, a następnie obtocz je w pozostałych herbatnikach. Słodkie kuleczki rozłóż na blasze, na...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Jabłko w roli głównej

    ...mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5-6 średnich kwaskowych jabłek, łyżeczka cynamonu, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy, kilka lasek cynamonu do...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • W kwietniu zawitała przez wszystkich długo wyczekiwana wiosna. Piękna pogoda i wysoka temperatura nie przeszkodziły wam jednak w wypróbowaniu przepisów zaproponowanych przez naszych użytkowników. Jakie receptury cieszyły się największą popularnością? Przekonajcie się sami. Tradycyjnie prezentujemy wam przepisy ubiegłego miesiąca, które najchętniej oglądaliście. Spośród wszystkich dodanych w kwietniu receptur najchętniej sięgaliście po ciasta, nie zabrakło jednak zdrowych sałatek czy...