• Informacje na temat:

    puree z ziemniaków i bulionu

Przepisy na temat: puree z ziemniaków i bulionu
  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...- Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …

  • Pomysłowe dania z ziemniaków

    Smak ziemniaków jest powszechnie znany, ale raczej niedoceniany. Te warzywa często pojawiają się na naszych stołach w charakterze dodatku do dań głównych. Dziś prezentujemy dwa przepisy na potrawy, w których ziemniaki grają kluczową rolę.

  • Niby nic wielkiego, ale znudziło mi się klasyczne puree ziemniaczane, więc postanowiłem trochę je urozmaicić. Nadaje się doskonale jako podstawa głównego dania :)

  • Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym

    Składniki: 600 g ziemniaków 800 g selera sól 2 gałązki majeranku 400 g cienko pokrojonych kotletów wieprzowych pieprz 450 g małych śliwek 12 plastrów bekonu gałązka rozmarynu 2-3 łyżki oleju łyżeczka bulionu instant pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 g masła Przygotowanie: Ziemniaki i selera obrać i pokroić na małe kawałki...

  • Alternatywa dla nudnych ziemniaków. Bardzo zdrowe i mega dobre :)

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

  • Czasem mamy ochotę na coś niezbyt wyszukanego, co nie zmienia faktu, że ma być extra pyszne :) My bardzo lubimy kaszankę a w tej wersji jest naprawdę godna polecenia. Może nie wygląda ;) ale smakuje.

  • Stek wołowy z selerowo-ziemniaczanym puree

    Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 200 ml zredukowanego bulionu wołowego, - 1-2 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, - 50 g masła, - 150 g śmietany, - gałka muszkatołowa, - sałata i karambole do dekoracji Przygotowanie...

  • Pieczone puree

Artykuły na temat: puree z ziemniaków i bulionu
  • Kurczak z pieczarkami i puree

    ...wyjąć, sos zagęścić mąką kukurydzianą, ponownie włożyć mięso. 3. Selery i ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, zalać śmietaną, zmiksować na gładkie puree. Doprawić...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    Podajmy z puree z ziemniaków.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Nóżki wieprzowe z teryną z rabarbaru, grzanką z bulwy jam i musem ze słodkich ziemniaków

    ...1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. 2. Na puree ze słodkich ziemniaków: Przełóż słodkie ziemniaki na blaszkę i piecz w piekarniku przez godzinę. 3. Następnie obierz ze skórki. 4. Na(...) ilość sosu ze słodkich ziemniaków i koperku. Na górze połóż grzankę z bulwy jam. Grzankę skrop niewielką ilością sosu koperkowego.  Następnie, na upieczonych bulwach jam ułóż ostrożnie terynę z rabarbaru...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Smakołyki z ziemniaka

    Mają więcej witaminy C niż jabłko i dynia! Zawierają też wit. A, B1, B2, B3, B6 i PP. Dzięki błonnikowi ułatwiają trawienie, pomagają w walce z nadwagą i obniżają cholesterol (w 100 g ziemniaków jest(...). typ A). Najlepsze placki i ziemniaki "z wody" zrobisz z gatunków średniotwardych, oznaczonych literą B. Natomiast na babki, farsze, knedle lub puree doskonałe są ziemniaki mączyste, łatwo...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Jarzynowa na gęsto z wędzonką

    ...i dokładnie  wymieszać z puree ziemniaczanym, odczekać 1 minutę i ponownie wymieszać. Ozdobić posiekaną nacią selera lub natką pietruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Zobacz również:

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...