• Informacje na temat:

    purée z ziemniaków

Przepisy na temat: purée z ziemniaków
  • Schab z musztardowym purée

    Sposób przygotowania 1. Schab umyj, oczyść, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Chłodź przez noc. Zalej wywarem warzywnym, gotuj na małym ogniu 50 minut. Ziemniaki ugotuj, zmiel w maszynce, wymieszaj z musztardą, papryką,majerankiem i pieprzem. 2. Kapustę poszatkuj, duś na maśle z koperkiem,aż będzie miękka, przypraw solą i pieprzem. Na schabie rozsmaruj ziemniaczane purée. Pokrój w plastry, rozłóż...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jarzynowe purée"

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...- Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Wypróbowany przepis na "Purée ze skwarkami"

  • .... Smażymy z niej placki na 3, 4 łyżkach oleju. Purée z czosnkiem Kilogram ziemniaków obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy z 8 - 10 ząbkami czosnku około 20 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody(...) chwilę robimy w potrawie wgłębienia i wbijamy w nie po jajku. Smażymy jeszcze 8 - 10 minut pod przykryciem. Kotleciki 75 dag ziemniaków myjemy i gotujemy ok. 20 minut w mundurkach. Lekko solimy wodę. Po...

  • Wypróbowany przepis na "Łódeczki faszerowane purée"

  • Chrupiące placki ziemniaczane

    Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.

  • Dzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę ;) Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne ;)

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...tradycyjny polski obiad bez ziemniaków. Prawdopodobnie nigdy nam się nie znudzą, gdyż można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Zacznijmy od tego najprostszego podania, czyli ziemniaków z wody. Po(...) łódeczki świetnie smakują z marokańskim rozmarynem oraz cebulą z USA. Miłośnicy ziemniaków w mundurkach docenią połączenie jogurtu naturalnego z kminkiem, natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryką...

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledź smażony z kapuścianym purée"

Artykuły na temat: purée z ziemniaków
  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar z jarzyn, chrzan, majeranek i wasabi. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu, tylko na ogórkowej wodzie) ogórka kiszonego, po czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj puree z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Pieczarki nadziewane zielonym purée

    ...5-8 min. Oprósz mąką, wymieszaj. Wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Dopraw do smaku. Dodaj przesmażony boczek oraz natkę, wymieszaj. 3. Pieczarki wypełnij purée. Na dno...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniaczane purée

    ...do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodaj roztopione masło (wystarczą 4 łyżki na 1 kg ziemniaków) i szklankę dość tłustej śmietanki. Pod koniec ugniatania przypraw purée solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałką muszkatołową. Możesz też podsmażyć drobno pokrojony boczek z cebulką i na koniec wymieszać go z masą ziemniaczaną. Wzbogaci smak purée. Gotowe...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Ziemniaki – jakie dla kogo?

    Gotowane na parze, purée, pieczone, w postaci sałatki lub domowych chipsów - ziemniaki dodają energii, wzbogacą menu w witaminy, składniki mineralne oraz wzmocnią organizm. Dawniej często gościły(...)  i słodkich napojach. Skrobia jest ważnym źródłem energii dla mózgu i mięśni. A to niejedyne zalety ziemniaków. Są świetnym urozmaiceniem diety dziecka, seniora, diabetyka oraz osób na diecie lekkostrawnej...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...