• Informacje na temat:

    pulpeciki pieczone w piekarniku

Przepisy na temat: pulpeciki pieczone w piekarniku
  • Kuchnia turecka

    ...najbardziej popularną i oryginalną jest chyba Iskender Kebap - paseczki mięsa wymieszane z chlebem i sosem pomidorowym, podawane na talerzu obok jogurtu i warzywnej sałatki. Köfte - mięsne pulpeciki(...). Popularny jest również frnda sütlaç, czyli pudding ryżowy upieczony w piekarniku, ale podawany na zimno. Osobne miejsce zajmuje w Turcji znana chyba każdemu helva, czyli po prostu chałwa, której kraj ten...

  • Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

  • To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska.

  • Aromatyczne pulpeciki na obiad.

  • Zamarynowane skrzydełka w ziołach, po 24 godzinach możemy piec na grillu lub w piekarniku, jak kto woli. Są idealne w smaku.

  • Ponieważ smażone panierowane cukinie bardzo chłoną tłuszcz, więc wymyśliłam coś innego. Są to krążki panierowane pieczone w piekarniku . Prawie bez tłuszczu. Są jeszcze pyszniejsze a do tego lżejsze.

  • Kotlety schabowe pieczone wraz z warzywami w piekarniku to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

  • W poszukiwaniu idealnych szaszłyków sięgnęłam po mięso z łopatki wieprzowej. I co? To jedne z lepszych szaszłyków jakie udało mi się zrobić:). Dzięki długiemu pieczeniu w rękawie są miękkie i kruche.

  • Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno.

Artykuły na temat: pulpeciki pieczone w piekarniku
  • Papryka pieczona z pulpecikami

    Papryczki umyć, osuszyć i ułożyć w blaszce, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Mielone mięso dokładnie wyrobić z jajkiem, cebulą i bułką, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować małe pulpeciki, obłożyć nimi papryki, oprószyć ziołami. Piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku ok. 20 min. Podawać z pieczywem.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Już nie pilnuje diety!

    Jeszcze kilka lat temu aktorka była "pulpecikiem", teraz niektórzy uważają, że odchudzała się tak intensywnie, że teraz jest zbyt szczupła. Może dlatego Kasia uznała, że można sobie teraz pofolgować!

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Wyborna papryka

    .... Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj z mięsa małe pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju. Ułóż w nim papryki, oprósz je pieprzem, solą i skrop olejem. Między paprykami układaj pulpeciki, całość posyp suszonymi lub siekanymi ziołami. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Papryki pieczone z mięsem smakują wyśmienicie ze świeżym jasnym pieczywem...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Dzieci i ryby

    ..., pieczone, smażone, a także wędzone) powinny być stałym elementem diety. Niestety, mogą one powodować reakcje alergiczne. Dlatego dzieciom obciążonym ryzykiem choroby atopowej można je podać dopiero(...) bardzo delikatne pulpeciki z ryby, które przygotowuje się tak samo jak te z mięsa. Zobacz, co jeszcze warto przyrządzić z różnych gatunków ryb. Śledzie. Mają wyrazisty smak. Poprawiają apetyt i dlatego są...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka(...) łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...