• Informacje na temat:

    ptyśie

Przepisy na temat: ptyśie
  • Ptysie kawowe z gruszką

    Ptysie to wbrew pozorom bardzo prosty deser, którego porzeczkowo-gruszkowe nadzienie zrobi furorę!

  • Ptysie

  • Ptysie z mascarpone

    Smaczny deser do porannej kawy.

  • Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)

  • Ptysie z musem

    Pyszny deser, nie tylko dla dzieci

  • Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.

  • Ptysie z bitą śmietaną

    Domowe smakują najlepiej!

  • Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

  • Ptysie z bitą śmietaną i brzoskwiniami

    Te słodkości wcale nie mają dużo kalorii, a ich smak jest naprawdę niezrównany.

  • Zawsze wychodzą!

Artykuły na temat: ptyśie
  • Ptysie z kremem

    Te niewielkie ciastka deserowe są wyjątkowo efektowne.

  • Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami. Ciasto jogurtowe5 jaj1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml jogurtu naturalnego200 ml oleju Nadzienie z jabłek5-6 jabłek½ szklanki cukrusok wyciśnięty z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki agaru Ptysie¼ szklanki wody ¼ szklanki mleka50 g masłaszczypta soli1 łyżeczka...

  • Ptysie z bitą śmietaną

    1. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać tłuszcz, zagotować, wsypać przesianą mąkę, energicznie mieszać, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest...

  • Tomasz zachwycił jurorów swoim pomysłem na słodkości, które można zaserwować do popołudniowej herbatki. Spróbujecie odtworzyć jego wypieki? Panna Ptysiówna Kruszonka: 85 g brązowego cukru 85 g mąki 75 g masła 2 g czerwonego barwnika   Ptysie: 250 ml wody 100 g masła 5 g cukru 5 g soli 150 g mąki 5 jajek   Krem: 150 g malin 150 g serka mascarpone 75 g ricotty 100 g cukru pudru 50 g śmietany kremówki laska wanilii 2 listki żelatyny 2 łyżki wody pęczek mięty Kruszonka: Cukier wymieszać z...

  • Włoskie ptysie zeppole

    Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, dodaj sól oraz masło, zagotuj. Zmniejsz ogień, wsyp suche składniki, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewaj,...

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 g wody 125 g mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) Krem pistacjowy: 300g wyłuskanych niesolonych pistacji 6 łyżek syropu cukrowego 400g mascarpone 200ml śmietany 30%   Syrop cukrowy* 50g cukru drobnego 50g wody skórka z ½ cytryny Frużelina malinowa: 250 g...

  • Ptysie z musem pieczarkowym

    To znakomite danie na przyjęcie. Ptysie możesz upiec poprzedniego dnia, a napełnić musem tuż przed podaniem.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Serowe ptysie ze szczypiorkiem

    Przekąska bezglutenowa.

  • Ciasto parzone jest uważane za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. Z przepisem Krzysztofa Ilnickiego, gwarantujemy, że każdy będzie w stanie je przygotować. Ciasto parzone 125g woda125g mleko125 maso5g sól10g cukier150g mąka250g jaja Piekarnik nagrzać do 190 stopni z termoobiegiem • Zagotować w garnku pierwsze 5 składników (woda, mleko, masło, sól, cukier).• Zmniejszyć ogień pod garnkiem• Dodać całą mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka - ok....

Wideo na temat: ptyśie
  • Owoce w kuchni Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował swoje propozycje dań z owocami. Kucharz przyrządził m.in. udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarnymi porzeczkami.