• Informacje na temat:

    pszenica bulgur

Przepisy na temat: pszenica bulgur
Artykuły na temat: pszenica bulgur
  • Szlachetna pszenica durum

    Izabela Grelowska, Styl.pl:   Czym się różni pszenica durum od zwykłej pszenicy? Magdalena Sokołowska, dietetyk: - Pszenica durum jest zdecydowanie zdrowsza i szlachetniejsza od pszenicy zwykłej(...) z sałatkami, jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków czy makaronów. Z pszenicy durum robi się też kasza bulgur. Czy warto po nią sięgać? - Bulgur  jest jedną z najstarszych kasz, natomiast w Polsce...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Kutia to jeden z najpopularniejszych deserów wigilijnych. Wywodzi się z polskiej kuchni kresowej i jest tradycyjną potrawą kuchni wschodniej. Choć najbardziej popularna jest na Białostocczyźnie i Lubelszczyźnie, wchodzi do kanonu 12 wigilijnych...

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • 200 nowych prostych przepisów na błyskawiczne dania bezglutenowe W książce Dieta bez pszenicy kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych,...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Orkisz pod różnymi postaciami coraz częściej gości na naszych stołach. Produktów, które go zawierają, warto szukać na sklepowych półkach, gdyż zboże to w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie pojawiły się badania naukowe potwierdzające to, co o orkiszu nasi przodkowie wiedzieli już od dawna. Okazuje się bowiem, że to niegdyś bardzo popularne zboże ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jego spożywanie może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasz organizm....