• Informacje na temat:

    pstrąg łososiowy co to za ryba

Przepisy na temat: pstrąg łososiowy co to za ryba
Artykuły na temat: pstrąg łososiowy co to za ryba
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Fot. 123RF/Picsel Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał...

  • Boże Narodzenie to bardzo gorący okres dla każdego z nas. Jak się okazuje przedświąteczna gorączka panuje nie tylko w naszych domach, ale także w restauracjach, które w tym okresie przygotowują dla swoich klientów specjalne oferty. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat przez CBOS wskazują, iż większość Polaków tradycyjnie spędza Wigilię w domu lub u najbliższych. Jednak możemy również zaobserwować, iż z roku na rok wzrasta liczba osób, które decydują się na świętowanie gdzie...

  • Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić? O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie, kolendra wróciła do...

  • Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić? Fot. 123RF/Picsel O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie,...

  • Jest nas ponad półtora tysiąca. Lubimy gotować i lubimy spędzać ze sobą czas. Dołączycie? Fot. 123RF/Picsel Naprawdę warto polubić smakerowy profil na Facebooku!   Wiele osób zaczyna swój dzień od sprawdzenia Facebooka. Lubimy wiedzieć co dzieje się u naszych znajomych, lubimy też wiedzieć co nowego w naszych ulubionych serwisach. Także Smaker ma swój profil na Facebooku - tzw. fan-page. Co w praktyce oznacza polubienie naszego profilu?   Danie dniaCodziennie w serwisie wyróżniamy jedno danie...