• Informacje na temat:

    przystawki z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: przystawki z ciasta francuskiego
  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    ...jabłko, 120 g sera brie, 2 płaty ciasta francuskiego, łyżeczkę nasion kopru włoskiego, 3 gałązki świeżego tymianku, 1 żółtko, sól i pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Obieramy i kroimy(...) i camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski lub przystawki lub dodawać je do np. sałatek czy koreczków. Można je również smażyć (np. w panierce) oraz zapiekać, dodawać do...

  • Kolejna propozycja szybkiej, a jednocześnie niezwykle efektownej i pysznej przystawki.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Ciasto francuskie to wspaniała baza zarówno pod słodkie jak i słone wypieki. Dzisiaj prezentuję pyszne przekąski z kawiorem i serkiem chrzanowym.

  • Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce

    Zapiekany ser z bakaliami, który sprawdzi się jako idealna przystawka

  • Szybkie i smaczne !!!

  • Tarta ze szparagami

    Przepyszna przystawka.

  • Zawsze dobrze mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Dzięki niemu w prosty sposób można przygotować smaczne małe co nieco. Proponuję przekąskę z farszem pieczarkowym z suszonymi pomidorami i serem feta. Pysznie smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na szwedzki stół.

  • Wieżyczki z pomidorów

    .... Oprósz mielonym białym pieprzem i posyp suszonym oregano. 3. Gotowe wieżyczki polej oliwą. Przekąskę podawaj z grzankami czosnkowymi zrobionymi z pszennej bułki albo paluchami z francuskiego ciasta.

  • Świetny i prosty przepis na faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :)

Artykuły na temat: przystawki z ciasta francuskiego
  • Obiad po francusku

    .... Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na podpieczonych ciastach rozłożyć szalotkę i część wysmażonego bekonu. Zalać śmietaną z jajkiem. Ciasta dopiekać ok. 20 minut w 220°C. Przykryć resztą bekonu i jeszcze chwilę podpiec. Tarty udekorować ziołami, podawać na ciepło. Kotlety cielęce po dijońsku Składniki na...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Klasyka francuskiego cukiernictwa – ślimaki z rodzynkami i z orzechami, Christophe Felder

    ...musu z czterech czekolad, skusiłam się dzisiaj na nie. Za oknem zimno i leje… a domu niebiańsko pachnie ! Przyznam, że kosztowało mnie to sporo pracy, wiele wałkowania, gdyż ślimaczki są z ciasta drożdżowo-francuskiego, ale warto było. Zrobiłam ich 48 sztuk bo jak już robić to robić i połowę w stanie surowym zamroziłam w paczuszkach… będą grzały ręce i buzie w najbliższych dniach, na podwieczorkach...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Pomysły na łososia

    Dla zabieganych szybkie steki, dla smakoszy - eleganckie przystawki.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • ...wina Do tego dolicza sie: wedliny 1 raz w tygodniu 50 gr; jajka 3-4 w tygodniu, desery typu ciasta, lody maksymalnie 2 razy w tygodniu. Mam to na lodowce powieszone i sie trzymam... dlatego diety sa...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Odświętne jajeczko

    Szukasz pomysłów na wielkanocne przystawki z jajkiem w roli głównej? Oto one.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...