• Informacje na temat:

    przystawka z czerwonej fasoli

Przepisy na temat: przystawka z czerwonej fasoli
Artykuły na temat: przystawka z czerwonej fasoli
  • Zakręcone zupy

    ...), 200 g czerwonej fasoli (wcześniej ugotowanej lub z puszki), 2 średniej wielkości ziemniaki, (obrane i pokrojone w kostkę), 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1. W garnku podgrzać oliwę z oliwek(...): 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju pistacjowego), 150 g czerwonej soczewicy (dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie), 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane), średniej wielkości czerwona cebula (obrana...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Niezastąpiony majonez

    ...z majonezu, ketchupu, słodkiego sosu chili, szczypty soli i pieprzu. Podawaj z tostami albo świeżą bagietką. Idealna przystawka na "domówkę". Kurczak na słodko z majonezem Dwa wędzone udka kurczaka pokrój w paseczki. Dodaj puszkę odsączonej czerwonej fasoli, pokrojonego w grubą kostkę ananasa i garść ciemnych rodzynków. Wymieszaj z majonezem i przypraw grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...świątecznego koszyczka, by urozmaicić śniadanie? Może kawałek pasztetu? Polecamy dać mu szansę, ale w zupełnie nowym, wegetariańskim wydaniu. Przyrządź pasztet z czerwonej soczewicy albo z dyni i białej fasoli. Zaskoczenie, ale i zachwyt na twarzach Twoich bliskich gwarantowany! Na obiad – faszerowany schab czy roladki po hawajsku Śniadanie śniadaniem, ale wielkanocny obiad też ma niebagatelne...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...czerwonej papryki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 125 ml białego wina, 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową, 5 małży, 15 dag kalmarów, 15 dag krewetek królewskich (sprawionych), 850 ml wywaru(...) Składniki na 2-3 porcje:   20 dag dużej białej fasoli (np. Piękny Jaś), 10 dag kiełbasy chorizo, 10 dag kiełbaski morcilla lub kaszanki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag mięsa wieprzowego, 1 łyżeczka słodkiej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    ...ją lubi (tak jak ja) to jest w raju, a jeśli nie - ma problem. Używają też bardzo dużo czerwonej bazylii, która robi genialny smak nawet najprostszej sałatce z ogórków i pomidorów. Kupiłem ją kiedyś(...) przystawkę podaje się bowiem dania z papryki, fasoli, kapusty, szpinaku, bakłażana na milion sposobów. Wegetarianie mogą z kolei jeść chaczapuri w wielu odmianach. - Przeszkodą, z polskiego punktu widzenia...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...