• Informacje na temat:

    przysmaki z kaszanki

Przepisy na temat: przysmaki z kaszanki
  • Haggis - kaszanka po szkocku

    Opis szkockiej kaszanki może odrzucać czytelników o wrażliwym podniebieniu. Haggis to przede wszystkim masa ze zmielonych owczych podrobów: wątroby, serc i płuc, wymieszana z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami korzennymi. Tę mieszankę zaszywa się w owczym żołądku i dusi. Zazwyczaj haggis podaje się z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i puree z rzepy lub brukwi. Typowy Szkot nie zje tego...

  • Ostatnio odwiedziłam jarmark z tradycyjnymi, domowymi wyrobami i dałam się namówić na kaszankę rodem z PRLu :D Postanowiłam jednak przyrządzić ją troszeczkę inaczej i wyczarowałam z niej kotlety. Danie jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale efekt z pewnością ucieszy wszystkich kasznkożerców :D

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania główne oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną grillową ucztę. Grillowane witaminy Maj i czerwiec nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki...

  • W sumie bardzo proste, bardzo pyszne burgery

  • Doskonały zamiennik schabowego czy mielonego. Świetnie smakuje i tak też wygląda.

  • Wypróbowany przepis na "Przysmaki z cielęciny"

  • Tanie i szybie..

  • Mini kanapeczki z łososiem

  • Czasem mamy ochotę na coś niezbyt wyszukanego, co nie zmienia faktu, że ma być extra pyszne :) My bardzo lubimy kaszankę a w tej wersji jest naprawdę godna polecenia. Może nie wygląda ;) ale smakuje.

Artykuły na temat: przysmaki z kaszanki
  • Odkrywamy kuchnię polską ze studiem kulinarnym The Plate

    25 września Studio Kulinarne The Plate miało zaszczyt gościć zagranicznych dziennikarzy reprezentujących takie kraje, jak: Chiny, Wietnam, Indie oraz ZEA. Podobno kuchnia jest doskonałym odzwierciedleniem każdej kultury. Z tej okazji przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne – Odkrywamy Kuchnię Polską.

  • Stany Zjednoczone słyną z pięknych krajobrazów, Hollywood i ze smakołyków, które rozprzestrzeniły się po całym świecie. Jakie amerykańskie przysmaki zadomowiły się w Polsce? Fot. 123RF.COM Muffiny to wypieczone ciastka w kształcie wysokiej babeczki, podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej je się je na słodko, np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, orzechami, konfiturami lub owocami. Przygotowane dzień wcześniej mogą być smacznym drugim śniadaniem, dodatkiem do kawy, albo po prostu...

  • Opolszczyzna. W krainie borsuka

    ...lokalne przysmaki: krupniok (kaszanka), harynki w cebulowej zołzie (śledź w sosie cebulowo-śmietanowym z przyprawami), germuszkę (zupa chlebowa z jajkiem, żymlok (z wyglądu kiełbaska, z konsystencji...

  • Hitler był wegetarianinem, Stalin urządzał biesiady do rana, a Kim Dzong Il wynalazł hamburgery. Prawda czy fałsz? Czy Hitler rzeczywiście był wegetarianinem?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Wegetarianizm Hitlera? Margot Woelk jako jedyna z testerek jedzenia Adolfa Hitlera przeżyła wojnę i żyje do dziś. Dopiero po latach zdecydowała się opisać swój strach i wspomnienia po pracy w Wilczym Szańcu. Relacjonowała, że Hitler jadł tylko najlepsze warzywa, takie jak szparagi i słodką paprykę. Z wywiadu,...

  • Dieta krótkiego postu

    ...post zajęci obowiązkami zawodowymi. Przez 5 dni w tygodniu, kiedy się nie ograniczamy, jemy do woli swoje ulubione przysmaki: smażonego schabowego z frytkami, grillowane kiełbaski i kaszanki...

  • Termity zamiast chipsów? Gąsienica na deser? Czemu nie! Owady stanowią ważny element kuchni afrykańskiej. Ale to nie wszystko - w niektórych rejonach Czarnego Lądu jada się także myszy oraz pije... kozią krew. Fot. 123RF/Picsel Zanim skrzywimy się z niesmakiem, przypomnijmy sobie kilka specjałów kuchni polskiej: flaczki wołowe, kaszanka, wątróbka, ogórki kiszone, kefir... Brzmi zachęcająco? Dla niektórych tak. Podobnie jest na całym świecie - większość państw ma w swoim jadłospisie potrawy,...

  • Wyjątkowa podróż do lat 20

    Zlokalizowany w pobliżu stolicy Dolnego Śląska kompleks Zamek Topacz Resort & Art SPA, rozciągający się na terenie 50 ha, to wyjątkowa perła architektoniczna i prawdziwa, zielona oaza spokoju. Sercem całego kompleksu jest Zamek, którego historia sięga początków XIV wieku. Kunszt i precyzja z jakim odnowiona została budowla, a także duch nowoczesności, który został w nią tchnięty, to nie jedyne powody, dla których warto odwiedzić to miejsce.

  • Sezon urlopowy w pełni, niektórzy z nas jadą na egzotyczne wojaże, inni wybierają krajowe wycieczki. Gdziekolwiek byśmy nie byli, wszędzie możemy kosztować różnych smaków charakterystycznych tylko dla danego regionu. Na co zwrócić uwagę będąc w Grecji, Turcji albo na Kaszubach? Co jeść na wakacjach?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Hylyng opiekany z cebulą Pomimo trochę egzotycznej nazwy jest to potrawa polska, a tak dokładnie kaszubska. Inna nazwa tego dania to „śledź po kaszubsku". I na świecie, i...

  • Wakacyjne grzeszki. Jak dają o sobie znać?

    Letni tryb życia, choć tak przyjemny, mógł nie do końca posłużyć zdrowiu... Oto możliwe skutki wcześniejszej beztroski oraz sposoby, by odzyskać formę.

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...