• Informacje na temat:

    przyrządzanie karczku

Przepisy na temat: przyrządzanie karczku
Artykuły na temat: przyrządzanie karczku
  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Ubiegły miesiąc został zdominowany przez przygotowania do świąt wielkanocnych oraz wydłużonego weekendu. Sprawdźcie, które przepisy cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Interii i Smakera. W pierwszej połowie kwietnia poszukiwaliście wielkanocnych inspiracji z kolei tuż po nich należalo na poważnie pomyśleć o przygotowaniach do majówki. Nic więc dziwnego, że wśród najpopularniejszych przepisów kwietnia znajdziemy mnóstwo pomysłów na domowe wędliny, smakowite ciasta i szybkie...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...

  • Niektóre sprzęty sprawdzają się w kuchni w bardzo wielu sytuacjach i znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Choć pokolenie naszych mam i babć świetnie radziło sobie i bez tego typu udogodnień, dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach - jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies - okazują się wprost nieodzowne. W tym artykule chcemy poświęcić trochę miejsca tym pierwszym i zastanowić...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól...

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w jedenastu...

  • PYSZNE to luksusowy magazyn kulinarny stworzony dla tych, którzy uwielbiają jeść, kochają gotować i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami i nieznanymi składnikami. fot. Pyszne/Facebook To pismo zarówno dla osób, dla których przyrządzanie potraw jest pasją i żywiołem, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ale nie boją się wyzwań i są otwarci na nowe, smaczne pomysły. W nowej odsłonie magazynu znajdziemy mnóstwo praktycznych porad i wskazówek, kuchnię...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....