• Informacje na temat:

    przyprawa staropolska

Przepisy na temat: przyprawa staropolska
  • Staropolskie hity

    Smaczne potrawy, nie tylko na święta.

  • Super dodatek do drugiego dania.

  • Staropolskie hity

    Potrawy przygotowane według dawnych receptur obfitowały w wyszukane dodatki i przyprawy. Ich smak warto docenić także dziś.

  • Sprawdzony przepis na "Szynka staropolska w marynacie"

  • Staropolski bigos ze śliwką

    Przysmak polskiej kuchni.

  • Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • ...w kostkę osobno podsmażyć na smalcu i dusić z przyprawami, następnie dodać do kapusty wraz z grzybami i wywarem. Pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, wędliny podsmażamy i dodajemy do prawie miękkiej kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • Sprawdzony przepis na "Babka staropolska"

  • Piernik staropolski

    Świąteczne słodkości.

  • to nie jest taka zwykła jajecznica, czyli z jajka na maślę bądź boczku ta jest wyjątkowa. Pochodzi z przepisu mojej prababci. ( Nie konieczna jest ilość 8 jajek ja zawsze jak robię na cztery osoby to daje każdemu po dwa jajka a wy zróbcie jak chcecie).

Artykuły na temat: przyprawa staropolska
  • Staropolskie zrazy z grzybami

    Mięso opłukać, usunąć błony, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Jajka...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    Kto z nas nie wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa? Tęsknimy za smakiem wyjątkowych, domowych potraw i ich kuszącym zapachem, unoszącym się w całym domu. Znane z kuchni naszych mam aromaty i smaki znajdziemy teraz w nowej odsłonie sosów Jak u Mamy marki WINIARY! Sos Grzybowy jak Staropolski, Sos Borowikowy i Sos Myśliwski Jak u Mamy WINIARY dopieszczą podniebienia wszystkich, wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Teraz z dodatkiem sosów Jak u Mamy WINIARY z łatwością przygotujemy pyszne...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Katarzynki i Andrzejki

    Listopadowe Andrzejki, ze staropolska zwane Jędrzejkami, to jeden z najbardziej radosnych zwyczajów ludowych kultywowanych nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach współczesnej Europy.

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Nalewki, Praca zbiorowa

    ...  spirytusu. Uzyskany alkohol doprawiali rozmaitymi ziołami, miodem oraz przyprawami. W średniowieczu alkoholowe napoje dla zdrowia sporządzali głównie medycy i mnisi. Szybko zorientowano się, że alkohol...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Święta i Sylwester w Krakowie

    ...w coraz mniej oczywistych miejscach, w takich dzielnicach, jak Podgórze, czy poprzemysłowe, acz coraz bardziej modne Zabłocie. Której strony Wisły nie wybierzemy, czy będzie to kuchnia staropolska, czy...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...