• Informacje na temat:

    przyprawa do kofte

Przepisy na temat: przyprawa do kofte
  • Jednogarnkowe dania z pulpecikami

    Gulasze i zapiekanki przyrządzałaś nie raz. Tym razem dodaj małe mięsne kuleczki, a danie stanie się pożywniejsze i zyska nowy smak!

  • Przepyszne kotleciki wołowe, idealne jako przystawka albo danie główne.

  • Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.

  • Inspiracją była kofta indyjska serwowana w GreenWay. Wychodzi pyszna, choć ma bardziej intensywny kolor niż restauracyjna.

  • Warto jesienią zrobić sobie zapas, bo nadaje się do wielu potraw :)

  • Domowa przyprawa do piernika

  • Domowa przyprawa do kurczaka

  • Jak przystało na okres przedświąteczny, w sklepach są dzikie tłumy. Wszelkie typowo świąteczne przyprawy znikają ze sklepowych półek i naszych zapasów w mgnieniu oka. Znacie sytuację, gdy macie się zabierać za robienie pierniczków, a tu nagle się okazuje, że wyparowała Wam korzenna przyprawa? Nie tylko przy robieniu pierniczków, ale też przy innych daniach, gdy nagle okazuje się że brak nam kluczowej przyprawy... ;) Ja od lat robię sama przyprawę korzenną. Nie jest to trudne, składniki...

  • Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania. Moją przyprawę wzbogaciłam o cytrusową i waniliową nutę. Intensywny zapach i piękny kolor utwierdził mnie w przekonaniu, że w tym roku ostatni raz sięgnęłam po gotowe mieszanki.

  • Przyprawa do piernika zawsze kojarzyła mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jako że w tym roku moje plany wyglądają na maksymalnie ambitne (a mówię tak co rok :) ) już dziś zabrałam się za przygotowanie piernika staropolskiego. Cały aromat i smak ciasta wynika z jego przygotowania i przechowania. Chodzą słuchy, że kiedyś ciasto na piernik staropolski zarabiało się w dzień urodzenia córki, a piekło go w jej dzień zamążpójścia. Ile w tym prawdy? nie wiem... w każdym razie ja tyle czekać na...

Artykuły na temat: przyprawa do kofte
  • Kofta z sosem tzatziki

    Przygotowanie: Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami. Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Grecka uczta

    ...mięso przeszło wszystkimi przyprawami. Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą, jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Chcąc jak najdłużej zachować pełnię zdrowia, bardzo często uciekamy się do różnego rodzaju suplementów diety i innych syntetycznych środków. Tymczasem mają one swoje naturalne odpowiedniki. Oto lista najpopularniejszych przypraw, których działanie antynowotworowe udowodnili naukowcy. Okazuje się, że odpowiednio skomponowane posiłki mogą uchronić nas przed wieloma chorobami - zarówno tymi mniej, jaki bardziej poważnymi. Badacze już od wielu lat poszukują produktów, które posiadają właściwości...

  • Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw. Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale...