• Informacje na temat:

    przygotowanie udka z gęsi

Przepisy na temat: przygotowanie udka z gęsi
  • Gęsie udka na kapuście

    .... Potem kapustę podlej octem i ok. 400 ml wody. Duś ok. 2 godzin. 3. Udka gęsi opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na godzinę. Potem ułóż(...)Składniki: 6 udek gęsi 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg) 2 cebule 1 laska wanilii 3 łyżki masła 3 goździki 2 listki laurowe...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone udka gęsi z jabłkami"

  • Gęsie udka w porzeczkach

    Sposób przygotowania 1. Udka umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem i solą, posmaruj olejem, przełóż do brytfanki. Przykryj i piecz 15 minut w 190 st. C, a gdy już wytopi się tłuszcz, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 35-40 minut.  2. Cebulkę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż, wrzuć porzeczki, cebulkę, majeranek, dopraw pieprzem. Duś 10 minut. Polej udka.

  • Smaczny pomysł na "Udka gęsi z warzywami"

  • Pieczone gęsie udka

    Sposób przygotowania 1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczone gęsie udka"

  • Wypróbowany przepis na "Udka gęsi w winie"

  • Smaczny pomysł na "Udka gęsi na kopytkach"

  • Smaczny pomysł na "Gęsie udka"

  • Sprawdzony przepis na "Gulasz z gęsi"

Artykuły na temat: przygotowanie udka z gęsi
  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Listopad to sezon na najsmaczniejszą gęsinę. O jej tłuszczu mówi się, że to "zdrowe kalorie", a smak najlepiej podkreśla majeranek i kminek.

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    Składniki: 2 udka gęsie 3 duże jabłka (szara reneta) 400 ml cydru łyżka miodu gryczanego ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu 1/5 doniczki świeżego tymianku sól opcjonalnie Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...11 listopada, czyli dzień św. Marcina, to dobra okazja, aby spróbować dań z gęsi.

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Udka kaczki w bakaliowym sosie 1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź. 2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do niego obrany i przepołowiony czosnek. Na udkach połóż po jednej gałązce rozmarynu. Przykryj i piecz przez  70 minut w 180 stopniach C. 3. Umyj i przekrój na pół...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Niebo w gębie

    ..., tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu(...) Przygotowanie: 1. Z oprawionego królika oddziel udka. Ponacinaj je, nasmaruj musztardą, pieprzem, solą, w nacięcia włóż śliwki i odstaw do lodówki na całą noc. Tuszkę włóż do dużego garnka, zalej ją piwem...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

Wideo na temat: przygotowanie udka z gęsi
  • Przepisy na dania z gęsiną w roli głównej

    Kucharz Tomasz Dziura przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka dań z gęsiną. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem, czosnkowy bulion z gęsiny z krewetkami i soczewicą oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)