• Informacje na temat:

    przygotowanie jabłek na patelni do szarlotki

Przepisy na temat: przygotowanie jabłek na patelni do szarlotki
  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

  • Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

  • Wyjątkowa szarlotka

    Składniki: 600 g maki 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 g masła 100 g kremowego twarożku 3 jajka 1,5 kg kwaśnych jabłek Sok z jednej cytryny 450 ml soku jabłkowego 2 łyżki konfitury z pigwy Kilka kropel aromatu rumowego 2 opakowania budyniu waniliowego 3-4 łyżki bułki tartej 50 g migdałów w płatkach 150 g cukru pudru Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie...

  • Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście.

  • Wyjątkowa szarlotka

    Składniki: 325 g maki Szczypta soli 125 g mielonych migdałów 2 opakowania cukru waniliowego 300 g cukru 1 jajko 150 g masła 25 g płatków migdałowych 1,25 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Mąka do podsypywania Tłuszcz i maka do formy Przygotowanie: Na ciasto: 300 g mąki, sól, 75 g mielonych migdałów, opakowanie cukru waniliowego i 175

  • Bardzo proste w przygotowaniu. Mini szarlotki na cieście francuskim oblane pysznym lukrem.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Świąteczne ciasta

    .... Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Na patelnię wlej wodę, wsyp cukier i podgrzewaj, aż zbrązowieje. Dodaj masło, jabłka i smaż 10 minut. Wsyp rodzynki i wymieszaj.  2. Ciasto podziel na dwie części...

  • Tan deser jest wyjątkowo smaczny i błyskawicznie się go robi.

Artykuły na temat: przygotowanie jabłek na patelni do szarlotki
  • Szarlotka z karmelem

    ...g margaryny do pieczenia, 1 kg jabłek Szara Reneta, 50 g brązowego cukru, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Do miski włóż schłodzoną margarynę, cukier puder, mąkę i migdały. Wymieszaj mikserem i przełóż ciasto na podsypany mąką stół. Zagnieć w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, pokrój w ósemki i przełóż do miski. Następnie skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Krucha szarlotka

    Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, proszkiem i szczyptą soli. Dodać dobrze schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, schładzać ok. 1 godz...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • ​Szarlotka orzechowa

    Jak przygotować: Orzechy upraż na suchej patelni. Daj im się zrumienić, a  nawet lekko przypalić. Zmiel w blenderze na pył i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę przemieszaj z cukrem pudrem, proszkiem(...) bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier waniliowy i ubijaj tak długo, aż się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i sztywna. Rozprowadź bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjmij pozostałą...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...