• Informacje na temat:

    przygotowanie indyka

Przepisy na temat: przygotowanie indyka
  • Gulasz z indyka

    Składniki: 1 kg udźca z indyka 3 cebule łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 liście laurowe cebula 4 ziela angielskie olej natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Udziec umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wsyp słodką paprykę i paprykę wędzoną...

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Pilaw z indykiem

    Składniki: 60 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 2 szkl. ryżu 2 ząbki czosnku ok. 3 szkl. bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Filet z indyka opłucz, osusz...

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:"

  • Sałatka z indykiem

    Składniki: 8 młodych ziemniaków 40 dag żółtej fasolki szparagowej 4 średnie pomidory 40 dag wędzonego fileta z indyka kilka listków sałaty lodowej Pesto 2 pęczki bazylii 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki startego parmezanu 6-7 łyżek oliwy dodatki: sól, pieprz, cukier, świeże zioła do dekoracji Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Fasolkę...

  • Smaczne, delikatne mięso do obiadu. Chociaż nie tylko. Po wystudzeniu można je pokroić na plastry i podawać jako wędlinę. Przygotowanie zabiera trochę czasu. Uważam jednak, że warto od czasu do czasu zafundować rodzinie taki rarytas.

  • Pieczony indyk

    Pomarańczowy filet Sposób przygotowania Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz...

  • Kolejne etapy przygotowania pieczeni z indyka.

  • Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa

    Walentynki to idealny moment na poświęcenie ukochanej osobie większej ilości czasu i zrobienie dla niej czegoś wyjątkowego. Na pewno dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie pysznej kolacji, w której królować będą orientalny smaki. Makaron w połączeniu z ostrą harissą z papryczek chilli dodatkowo podgrzeje romantyczną atmosferę.

  • Mielone z chudej i zdrowej piersi indyka z duszoną cukinią – soczyste, smaczne – idealnie doprawione. Bez bułki tartej.

Artykuły na temat: przygotowanie indyka
  • Indyk faszerowany bakaliami

    Przygotowanie: 1. Do dużego garnka lub miski nalej wodę i posól (1 i ½ łyżki soli na 1 litr wody). Do solanki włóż indyka, odstaw na całą noc. 2. Jabłka...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Indyk pachnący ziołami

    Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Szaszłyk z indyka

    Mięso indycze jest dość chude i bywa suche. Ci, którzy nie dbają o linię, mogę przełożyć kawałki indyka boczkiem lub kawałkami kiełbasy i ćwiartkami cebuli.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Kanapka z grillowanym indykiem

    Przygotowanie: Sznycle obsmaż na patelni grillowej. Bekon przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Pomidory pokrój w plastry. Bułki przekrój. Obie części...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Rolada z indyka

    Przygotowanie:  1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.  2. Chleb tostowy lub bułkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając, smaż 3-5 min. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Do...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

Zdjęcia na temat: przygotowanie indyka
Wideo na temat: przygotowanie indyka
  • Najlepszy sposób na indyka z warzywami

    Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiednio przyrządzić indyka z warzywami? Wystarczy parę chwil, by przygotować to wyborne danie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić przepysznego indyka z warzywami!

  • Najlepszy sposób na indyka z warzywami

    Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiednio przyrządzić indyka z warzywami? Wystarczy parę chwil, by przygotować to wyborne danie, które posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić przepysznego indyka z warzywami!

  • Gołąbki na trzy sposoby

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Kucharz pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news