• Informacje na temat:

    przygotowanie gąsek

Przepisy na temat: przygotowanie gąsek
  • Gąski po warszawsku

    Składniki: - 1 kg gąsek, - 10 ząbków czosnku, - po łyżeczce mielonego jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, - 1 1/2 szklanki octu winnego, - liść laurowy, - po 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, - 1/2 łyżeczki cukru, sól Przygotowanie: Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osaczyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić...

  • Pyszna zupa z jesiennych grzybów, u mnie typowo z gąsek.Niepowtarzalny, łagodny , lekko pikantny smak.

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • Wypróbowany przepis na "Kiszonki z gąsek i cebuli"

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych) 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10-proc. 1 szklanka cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz...

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Nie zbieraj grzybów, jeśli się na nich nie znasz

    Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:"

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa z gąskami"

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R"

Artykuły na temat: przygotowanie gąsek
  • Cesarzowa, 6 pałek, paź mieczy. Już byłeś w ogródku i już witałeś się z gąską. Ale pamiętaj, że w działaniach zawodowych spoczywanie na laurach nie przynosi...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Bezpieczne grzybobranie

    ...dozwolone wyłącznie w przypadku okazów blaszkowych, kiedy chcemy przypatrzyć się, jak wygląda podstawa trzonu.  Warto zrobić to po to, by nie pomylić ich z np. muchomorem. Dotyczy to szczególnie gąsek...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Fashion Square w Krakowie

    22 kwietnia Kraków stanie się światową stolicą mody. Na Placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską znani polscy projektanci: Łukasz Jemioł, Waleria Tokarzewska-Karaszewicz, duet MMC, Claudius Scissor, Forget-me-Not Pecunia, Street Fashion by New Nissan Micra oraz prestiżowe międzynarodowe marki przedstawią na wybiegu swoje propozycje na nadchodzący sezon. Wszystko to w ramach Fashion Square - pierwszego tego typu wydarzenia na modowej mapie Krakowa.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Paź pucharów, 9 pucharów, Księżyc. Możesz cieszyć się zwycięstwem. Właśnie jesteś o krok od podpisania umowy na bardzo obiecującą posadę. Niestety, wszechświat...

  • Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400...

  • Bezpieczna uczta grzybowa

    Grzyby trzeba długo gotować, dusić czy smażyć, bo zbyt krótko przyrządzane mogą zaszkodzić.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

Wideo na temat: przygotowanie gąsek
  • Jak wybrać idealny kolor pomadki?

    Jak wybrać idealny kolor pomadki? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" Marta Gąska. Makijażystka powiedziała też, jak przygotować usta do nałożenia pomadki.

  • Pomysły na sylwestrowy makijaż

    Makijaż sylwestrowy jest tak samo ważny, jak kreacja, którą tej nocy będziemy miały na sobie. Jak go przygotować, aby trzymał się przez kilka godzin? Jaki makijaż będzie pasował do złotej, a jaki do czarnej kreacji? O tym w "Dzień Dobry TVN" opowiedziała makijażystka Marta Gąska. Wizażystka pokazała też kilka sztuczek make-up'owych.