• Informacje na temat:

    przetwory ze sliwek wegierek

Przepisy na temat: przetwory ze sliwek wegierek
Artykuły na temat: przetwory ze sliwek wegierek
  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Ciasta ze śliwkami

    Przetwory i spółka Węgierki do knedli Do nadziewania knedli i do ciast najlepiej nadają się węgierki. Renklody i ulena to śliwki deserowe, ale dobre są też na kompot. Cierpkie mirabelki nie znajdują wielu amatorów. Genialne są za to na konfiturę. Długo smażone, zachowują swój piękny kolor, ale nade wszystko ujmujący aromat. Śliwki w occie Przygotować zalewę: zagotować 0,75 l wody z 0,5

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Lato puka już do naszych drzwi, a to oznacza, że nadeszła pora cieszenia się świeżymi owocami. Jest to też czas na robienie domowych przetworów, co pozwoli nam radować się smakami i zapachami letnich dni także w długie, mroźne, zimowe wieczory. Przygotowywanie własnych dżemów, powideł i konfitur staje się coraz bardziej popularne, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także dlatego, że własnoręczne ich gotowanie daje nam gwarancję wysokiej jakości. Zdecydowanie warto też podać...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...