• Informacje na temat:

    przetwory ze śliwek

Przepisy na temat: przetwory ze śliwek
  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • U nas w domu robienie przetworów, czyli zapasów na zimę, idzie pełną parą. Czas na śliwki.

  • Powidła śliwkowe po staropolsku

    W pałacach i dworach latem i jesienią robiono różne przetwory.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Ciasto z owocami z kompotu

    Wykorzystaj przetwory, które zrobiłaś latem.

  • Przepis na ten pyszny, klasyczny przepis pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków. Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie.

  • Gruszki faszerowane śliwkami

    Przetwory z domowej spiżarni.

  • Kompot ze śliwek na zimę.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...), zrekompensuje nam się z nawiązką pod postacią nie tylko samego bigosu. Warto pokusić się przykładowo o upieczenie wytrawnej tarty z nadzieniem kapuściano-grzybowym z dodatkiem suszonych śliwek...

  • polecam ,akurat jest sezon na śliwki,,,

Artykuły na temat: przetwory ze śliwek
  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Domowe owocowe przetwory świetnie smakują zimą.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Czas na lecznicze mikstury

    .... Łyżeczkę nalewki utrzyj z wazeliną i smaruj skórę pod nosem, gdy dokucza ci katar. Nalewka śliwkowa Kilogram śliwek bez pestek zalej 1/2 l wódki i 1/2 szklanki spirytusu. Odstaw na miesiąc. Potem...

  • Lato puka już do naszych drzwi, a to oznacza, że nadeszła pora cieszenia się świeżymi owocami. Jest to też czas na robienie domowych przetworów, co pozwoli nam radować się smakami i zapachami letnich dni także w długie, mroźne, zimowe wieczory. Przygotowywanie własnych dżemów, powideł i konfitur staje się coraz bardziej popularne, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także dlatego, że własnoręczne ich gotowanie daje nam gwarancję wysokiej jakości. Zdecydowanie warto też podać...

  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Z tęsknoty za latem

    Litewski tort śliwkowy Składniki na 12 porcji: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 30 dag śliwek z kompotu, 1/2 kg kruchych herbatników, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek mąki pszennej, 25 dag masła, 2 szklanki konfitur o cierpkim smaku (z borówek lub żurawin), 10 dag łuskanych orzechów laskowych, tłuszcz do posmarowania formy, listki świeżej mięty...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...