• Informacje na temat:

    przetwory z rzodkwi

Przepisy na temat: przetwory z rzodkwi
  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

  • Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia. Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do...

  • Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez. Biała rzodkiew wprowadzona do diety podnosi naszą odporność, poprawia koncentrację uwagi, a dzięki zawartości potasu obnaża ciśnienie krwi. Biała rzodkiew to także doskonały wybór dla wszystkich dbających o linię lub chcących pozbyć się kilku...

Artykuły na temat: przetwory z rzodkwi
  • Późna rzodkiew

    Wciąż jej nie doceniamy, a niesprawiedliwie. Bowiem murzynka, czyli zimowa rzodkiew, choć wygląd ma niepozorny, to dla naszych przodków była ulubionym warzywem. Świeży korzeń i jej sok ma właściwości bakteriobójcze na grzyby, ich zarodniki, na wirusy oraz na Gram-dodatnie i Gram-ujemne bakterie. Wspomaga pracę wątroby. Przetwory z murzynki mogą być bez obaw jedzone przez dzieci i osoby...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Roślinna pomoc dla wątroby

    ...odwary z karczocha oraz ekstrakty w postaci płynu lub tabletek. Nagietek . Od wieków zielarze zalecają przetwory z płatków nagietka do leczenia schorzeń wątroby, pęcherzyka żółciowego i innych problemów(...), jak i trzustki. Czarna rzodkiew . Jej świeży sok pobudza wydzielanie żółci, dlatego poleca się go nawet w stanach zapalnych wątroby (wyciąg z rzodkwi to główny składnik popularnego Raphacholinu...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Jak menopauza wpływa na stan włosów?

    ...(jego źródła to m.in. mleko i jego przetwory, ryby, jajka, chude mięso), witaminy z grupy B (produkty zbożowe, mleko, rośliny strączkowe), żelazo (wątróbka, ciemnozielone warzywa, jajka), witaminy(...) wypróbować jeden z babcinych sposobów na wzmocnienie włosów np. maseczkę z jajek i drożdży czy wcieranie w skórę głowy soku z czarnej rzodkwi. Odżywcze zastrzyki Można też skorzystać z cyklu zabiegów...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Jak naturalnie i bezpiecznie pobudzić jelita do pracy i schudnąć?

    ...cytrynę, która uchodzi za jeden z najbardziej charakterystycznych specjałów kuchni marokańskiej. Najlepiej smakują oczywiście własne przetwory. Jeśli jednak nie mamy czasu, aby samodzielnie ukisić...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    Dieta SCD (Specific Carbohydrate Diet, Dieta Specyficznych Węglowodanów) opracowana została przez doktora Sydneya Valentine Hassa, który dokładnie opisał ją w swojej książce "Breaking The Vicious Cycle: Intenstinal Health Through Diet" (Przełamanie błędnego koła: zdrowe jelita dzięki diecie).

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...