• Informacje na temat:

    przetwory z pomidorów sosy

Przepisy na temat: przetwory z pomidorów sosy
  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...likwidacji przebarwień i zmarszczek. Wracając jednak do kurkumy w kuchni, możemy przyprawiać nią zupy, sosy i sałatki. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie kurkumą smaku mięsa, ryżu lub jajek. W tym roku będziemy(...) i kefiry. Warto tu zaznaczyć, że najzdrowsze są przetwory domowe, pozbawione środków służących przyspieszeniu procesów fermentacji. W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. domowego wyrobu...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków"

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

Artykuły na temat: przetwory z pomidorów sosy
  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Pełnia pomidorowego smaku

    ...przyswajalna z pomidorów przetworzonych, niż ze świeżych, dlatego warto włączyć do jadłospisu przetwory pomidorowe, takie jak soki czy pomidory w puszce. Pomidory bez skórki Primerosa są pakowane(...)Nie od dziś wiadomo, że pomidory to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych warzyw, które otwierają całą gamę możliwości wykreowania wspaniałych dań obiadowych i przekąsek. Na bazie Pomidorów...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Młode jarzynki

    ...wiosenna zupa wielu przedszkolaków. Ważne, by botwinkę zabielać mlekiem lub śmietaną, bo nadmiar szczawianów, które w niej występują sprzyja kamicy nerkowej. Pomidory Wczesne odmiany pomidorów gruntowych na straganach pojawiają się dopiero w lipcu. Można je jeść na surowo, ale też przygotowywać z nich zupy, sosy i... przetwory na zimę, np. zdrowy, domowy ketchup dla dzieci! Sałata Choć sałata...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Pomidorowa kuracja na piękną linię

    ..., a zawarte w nich białko oraz wapń dodatkowo pomagają chudnąć. Jadaj też pomidory na ciepło (zupy, sosy, przeciery), bo jest w nich najwięcej likopenu! Koktajlowe Stwierdzono w nich najwyższe stężenie(...) mniej likopenu i beta- karotenu niż żółte i czerwone, ale nadają się na przetwory. Przeznacza się je na pasteryzowane sałatki, zwykle wielowarzywne. Okazy z jaśniejszą skórką dojrzewają w temp. pokojowej...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni

    ...1. Jedz sezonowe Wiadomo, że sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze i... najtańsze. Korzystajmy więc z obfitości ogórków, papryki, pomidorów, a także wiśni, malin, i przyrządzajmy z nich posiłki. Za 7-8 zł usmażymy naleśniki z owocami dla całej rodziny. Róbmy też przetwory, a oszczędzanie przeciągnie się na zimowe miesiące. 2. Wybieraj tańsze Nie dajmy się nabierać na produkty eco...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...