• Informacje na temat:

    przetwory z papryczek chili

Przepisy na temat: przetwory z papryczek chili
  • Przetwory do mięs i serów

    Marynowany czosnek z chili 1. Wino wlej do garnka. Dodaj ocet winny. Wsyp cukier (niepełna szklanka) oraz czubatą łyżkę soli. Zagotuj przygotowane składniki.  2. Papryczki chili umyj, pozostaw w całości. Otrzyj igiełki z estragonu. Wrzuć do wrzącej zalewy razem z papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym pieprzem.  3. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, wrzuć do gotującej się zalewy i od...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • Czosnek marynowany i krem czosnkowy

    Pyszne domowe przetwory.

  • pikantne buraczki do słoików na zimę rewelacyjnie smakują świetny dodatek do mięs

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: przetwory z papryczek chili
  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag małych czerwonych pomidorów koktajlowych, 2 małe strączki papryczki chili l duży ząbek czosnku, szklanka białego octu winnego, łyżka ziaren gorczycy, 3 listki laurowe, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    ...brzoskwinie do dużego garnka razem z sokiem, który wydzielił się podczas pieczenia. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, ocet, miód, bourbon, paprykę, sól i proszek z wędzonych papryczek chili i doprowadź do(...) lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ..., pasje do surówek i gotowanych warzyw. Ziołowy świetny do klasycznego sosu winegret (idealne proporcje: 1 część octu na 3 części oliwy) Z chili. Ocet spirytusowy z papryczką chili, to znakomity...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Ekokuchnia

    ...najprostszy sposób na zdrowe dodatki do wszystkich dań - kanapek, sałatek, zup i dań mięsnych. Aby wyhodować zdrowe kiełki, wystarczy wysiać nasiona (popularnej rzeżuchy, rzodkiewki, małych papryczek chili). Znajdź odpowiednie miejsce w domu - najlepiej mocno nasłoneczniony parapet od południowej strony. Przygotuj płaski, nieduży pojemnik. Dno pojemnika wyłóż watą lub kilkoma listkami ręcznika...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Na słodko czy na ostro?

    ......papryczkę chili, pieprz (świeżo mielony) i imbir. Możemy je np. usmażyć w sosie z soku z limonki, octu balsamicznego z dodatkiem cukru i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. 23/2016 Świat i Ludzie...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...