• Informacje na temat:

    przetwory z jablek

Przepisy na temat: przetwory z jablek
  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Owocowy sezon już prawie w pełni. Gdy będziemy robić przetwory, warto skorzystać ze sprytnych sposobów, które nam to ułatwią.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

    Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa, bo przecież najlepiej w środku zimy smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych jabłek.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Łabędź z jabłka – prosty i efektowny

    Myślisz, że dekoracje z warzyw i owoców potrafią wykonywać tylko mistrzowie sztuki kulinarnej? Spokojnie. W sieci znajdziesz mnóstwo porad i filmików, które pokażą ci, jak wyczarować efektowne dekoracje krok po kroku. My na początek wyszperałyśmy dla was łabędzia z jabłka.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: przetwory z jablek
  • Przetwory z jabłek

    Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Warto zrobić z nich przetwory.

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Robimy przetwory

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce,...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    ...sztucznych nawozów i pestycydów. Domowe przetwory nie zawierają też sztucznych barwników i konserwantów, które mogą wywoływać uczulenia. Mają jedynie sól, cukier i przyprawy, zapewniające smak(...) zyskują podczas konserwowania - stają się nawet zdrowsze od surowych. I choć obecnie warzywa i owoce mamy na wyciągnięcie ręki przez cały rok, domowe przetwory świetnie urozmaicają codzienne menu w okresie...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...pojawiać się puste słoiki, szatkownice, gąsiorki i butelki. Moda, która obecnie trwa, to nie chwilowy trend na bycie retro. Przetwory raczej nie znikną jak subkultura emo czy hipsterskie rogowe oprawki(...) zapasów na kolejny rok. Dlaczego przetwory? Powodów jest kilka. Przede wszystkim przygotowane w domu, bez konserwantów, pasteryzowane własnym sumptem są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te, które...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Jedzmy jabłka

    Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka - w tym angielskim przysłowiu jest wiele prawdy. Ten niskokaloryczny owoc jest bowiem pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników. Zjedzenie choćby jednego jabłka dziennie pomoże nam się odchudzić, obniży cholesterol, zapobiegnie zaparciom, wspomoże leczenie cukrzycy oraz zmniejszy ryzyko rozwoju wielu innych chorób.

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...