• Informacje na temat:

    przetwory z fasolki

Przepisy na temat: przetwory z fasolki
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..." - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć słoiki. "Wystarczy przelać je wrzątkiem. Jeśli planujemy przygotować większą liczbę słoików, możemy wyparzyć je w zmywarce. Do tak przygotowanych słoików przelewamy przetwory, zakręcamy je. Słoiki...

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

Artykuły na temat: przetwory z fasolki
  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże, np. likopenu ma 3 razy więcej. Jedzmy więc przetwory pomidorowe przez całą zimę tak często, jak się da. Zapobiegają zawałowi i miażdżycy. Zawarte w nich likopen i wit. K powstrzymują powstawanie...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Smaczne przetwory domowe

    Przetwory z warzyw i owoców, informacje ogólne - to, co powinniśmy wiedzieć:

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Przed nami (dosłownie i w przenośni) sezon ogórkowy. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...i chłodnym miejscu. Za kilka miesięcy będą wyśmienitym dodatkiem do mięs i kanapek. Fasolka konserwowa Składniki na 2 słoiki o poj. 500 ml: 50 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej, strąk...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Kiszenie czas zacząć

    Kwaszone warzywa były dawniej podstawą zimowej kuchni. Warto wrócić do tej tradycji, bo są bardzo zdrowe.

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

Wideo na temat: przetwory z fasolki
  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.