• Informacje na temat:

    przetwory rzodkiewka

Przepisy na temat: przetwory rzodkiewka
  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Wyborna i smaczna przekąska na szczególną okazję.

  • Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

  • Od jakiegoś czasu preferujemy takie warzywne dodatki na śniadanie. Idealnie pasują do wędlin czy serów.

  • Pospolita rzodkiewka ma właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Jej uprawa jest prosta i mało wymagająca a jeśli ktoś nie ma swojego ogródka w sezonie może ją kupić za grosze.Dlatego warto wykorzystać jej zbawienne właściwości.

Artykuły na temat: przetwory rzodkiewka
  • Dieta na wzmocnienie odporności

    ...zasiedlających cały układ trawienny. A co można kisić? Prócz kapusty i ogórków, które są już marką samą w sobie, nadadzą się też buraki, marchew, rzodkiewka, czosnek czy papryka. Oraz - co(...) jednak od tego wyjątki, czego dowodem pozostają np. kiszonki lub wszelkie przetwory robione z pomidorów). W nieprzetworzonej postaci mają bowiem na nasz organizm najlepszy wpływ. Z tego powodu warto...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • ..., kolorów, zapachów, kiedy zrobiło się bardzo ciepło - mięso i jego przetwory absolutnie przestały mnie pociągać. W lodówce ciągle "bywały" jakieś wędliny (ze względu na upodobania rodziny), ale ja je omijałam. Tak zwyczajnie - bardziej smakował pomidor, rzodkiewka i sałata jak najbardziej pachnący kabanos.  Od czerwca nie zjadłam kawałka mięsa, czy plasterka wędliny. Nie mam ochoty :) Wiąże się...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Dojrzałe włosy mogą być piękne

    ...ich kondycję, musisz dostarczyć ten składnik w pożywieniu. Najlepszym źródłem siarki są produkty wysokobiałkowe, m.in. mięso, jaja i przetwory mleczne. Sporo jest jej również w surowej cebuli, czosnku...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Pomidorowa kuracja na piękną linię

    ...mniej likopenu i beta- karotenu niż żółte i czerwone, ale nadają się na przetwory. Przeznacza się je na pasteryzowane sałatki, zwykle wielowarzywne. Okazy z jaśniejszą skórką dojrzewają w temp. pokojowej...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Dieta bez laktozy

    ..., czyli enzymem trawiącym laktozę. Jednak dla bezpieczeństwa lepiej całkowicie odstawić mleko i jego przetwory. Przy niespożywaniu nabiału nie musimy martwić się o niedobór białka w diecie, zwykle spożywamy...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...