• Informacje na temat:

    przetwory na zimę z dyni

Przepisy na temat: przetwory na zimę z dyni
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze(...)Kosmiczne warzywo Patison, razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub...

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

Artykuły na temat: przetwory na zimę z dyni
  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy dziennie, rozdzielając ją na 3 posiłki. Warto ograniczyć mięso, cukier, słodkie przetwory mleczne. Jeśli chcemy wzmocnić organizm i dbać o figurę, wystarczy(...) (1-2 szklanki) np. z pieczonymi warzywami (papryką, selerem, marchewką, dynią, batatami itp.). Aby była jak najsmaczniejsza! Kasza jaglana będzie dobrze smakowała, a nawet zyska na wartości, jeśli ją...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Spiżarnia pełna smakowitości

    Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy(...) z linii Functional Form w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory, a nasza spiżarnia zmieni się w prawdziwą krainę obfitości.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce,...

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    .... C. Tego też nie może zabraknąć Warzywa: Dominują te tradycyjne, czyli marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, dynia, cukinia. Trochę egzotyki wnosi fenkuł, czyli koper włoski. Jest jednym(...) w tym czasie podjadać. Można jedynie popijać herbatki owocowo-ziołowe. To sekret szczupłej sylwetki i zdrowia! Śniadanie najważniejsze: Nie jesteś głodna rano? To nie grzech! Ważne, abyś pierwszy...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Syndrom wiosennego osłabienia

    ...dzieci żyją statystycznie najkrócej. - W przypadku matki rodzącej wiosną, ostatni etap ciąży przypada na zimę, kiedy je ona mniej witamin - wyjaśniała publicznie przyczynę takiego stanu rzeczy dr(...) środków spożywczych. Znaczenie odgrywają więc sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa, jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier oraz przetwory zbożowe. Według dr Amandy Geary, człowiek...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    ..., fasola, pestki dyni, słonecznika), żelaza (wątróbka, czerwone mięso, rośliny strączkowe). Za stan włosów odpowiadają też witaminy z grypy B, szczególnie biotyna (wątróbka, żółtko jaja, orzechy...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...