• Informacje na temat:

    przetwory na zimę z dyni

Przepisy na temat: przetwory na zimę z dyni
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze(...)Kosmiczne warzywo Patison, razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: przetwory na zimę z dyni
  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy dziennie, rozdzielając ją na 3 posiłki. Warto ograniczyć mięso, cukier, słodkie przetwory mleczne. Jeśli chcemy wzmocnić organizm i dbać o figurę, wystarczy(...) (1-2 szklanki) np. z pieczonymi warzywami (papryką, selerem, marchewką, dynią, batatami itp.). Aby była jak najsmaczniejsza! Kasza jaglana będzie dobrze smakowała, a nawet zyska na wartości, jeśli ją...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Spiżarnia pełna smakowitości

    Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy(...) z linii Functional Form w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory, a nasza spiżarnia zmieni się w prawdziwą krainę obfitości.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce,...

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    .... C. Tego też nie może zabraknąć Warzywa: Dominują te tradycyjne, czyli marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, dynia, cukinia. Trochę egzotyki wnosi fenkuł, czyli koper włoski. Jest jednym(...) w tym czasie podjadać. Można jedynie popijać herbatki owocowo-ziołowe. To sekret szczupłej sylwetki i zdrowia! Śniadanie najważniejsze: Nie jesteś głodna rano? To nie grzech! Ważne, abyś pierwszy...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Syndrom wiosennego osłabienia

    ...dzieci żyją statystycznie najkrócej. - W przypadku matki rodzącej wiosną, ostatni etap ciąży przypada na zimę, kiedy je ona mniej witamin - wyjaśniała publicznie przyczynę takiego stanu rzeczy dr(...) środków spożywczych. Znaczenie odgrywają więc sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa, jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier oraz przetwory zbożowe. Według dr Amandy Geary, człowiek...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    ..., fasola, pestki dyni, słonecznika), żelaza (wątróbka, czerwone mięso, rośliny strączkowe). Za stan włosów odpowiadają też witaminy z grypy B, szczególnie biotyna (wątróbka, żółtko jaja, orzechy...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...