• Informacje na temat:

    przetwory na zimę czosnek miod

Przepisy na temat: przetwory na zimę czosnek miod
  • Składniki: 1 l wody, 2 szklanki octu, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki miodu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 główek czosnku (tak, nie ząbków!!!), 3 kg papryki.

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Idealna przekąska do wódeczki.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis na pyszne ogórki kwaszone. Zalewa tradycyjna z chrzanem, czosnkiem, kwiatem kopru i kilkoma ziarenkami kolendry.

  • Przetwory są bardzo przydatne w okresie zimowym. Gotowy słoiczek domowej sałatki warzywnej, ogórków kiszonych jest cennym źródłem witamin i ratuje nas w momencie, gdy musimy coś podać do obiadu a nie mamy czasu, aby zrobić świeże warzywka. Poniżej przepis na sałatkę warzywną z dużą ilością cukinii i patisona.

  • Papryka robiona takim sposobem jest przepyszna. Wspomnienia dzieciństwa u babci powracają, aczkolwiek smak nie do końca taki sam jak kiedyś

  • Tradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie !

Artykuły na temat: przetwory na zimę czosnek miod
  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Kombinacje alpejskie

    ...prosto, ale zawsze pożywnie, stąd wiele dań z mąki gryczanej, np. smażone w głębokim tłuszczu pierogi z serem i szpinakiem czy tutres - placuszki ze szpinakiem. Jadłospis urozmaicały przetwory(...) najlepsza? Choć od deserów wolę sery, ciasta z okolic narciarskiego kurortu Alta Badia uważam za jeden z miejscowych przebojów. Smak strudli i tart, placków z miodem i bakaliami zapamiętałam jako...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

    ...... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji. Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak i zawiera zwalczające kaszel składniki. W rondelku zagotuj ok. 150 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietany. Dodaj 8 kostek czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Zbilansuj dietę, wzmocnij odporność

    ...produkcję interferonu - substancji, która skutecznie walczy z wszelkimi zarazkami. Do codziennych posiłków warto dodać też czosnek i cebulę, o czym wiedzieli bardzo dobrze nasi dziadowie. Mają one(...). Gdzie je znaleźć? Wszystkie te składniki znajdziemy w każdym sklepie, kupując oczywiście odpowiednie pokarmy. Cebula i czosnek wykazują silne działanie bakteriobójcze. Podobnie miód, który dzięki...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ...częściej sięgajmy po produkty rozgrzewające, np. ryby, czosnek, cebulę. Główne zasady diety Jedz kasze, ziarna zbóż, pieczywo z mąki z pełnego przemiału z ziarnami, np. słonecznika czy pestek dyni(...), najlepiej tylko je blanszuj. Pamiętaj o tym, by jeść warzywa strączkowe: fasolę, groch, soję (i przetwory, np. ser tofu) oraz kiełki. Są źródłem białka (podobnego do białka występującego w mięsie) i wit...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce,...