• Informacje na temat:

    przetwory na zimę czosnek miod

Przepisy na temat: przetwory na zimę czosnek miod
  • Składniki: 1 l wody, 2 szklanki octu, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki miodu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 główek czosnku (tak, nie ząbków!!!), 3 kg papryki.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Idealna przekąska do wódeczki.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis na pyszne ogórki kwaszone. Zalewa tradycyjna z chrzanem, czosnkiem, kwiatem kopru i kilkoma ziarenkami kolendry.

  • Przetwory są bardzo przydatne w okresie zimowym. Gotowy słoiczek domowej sałatki warzywnej, ogórków kiszonych jest cennym źródłem witamin i ratuje nas w momencie, gdy musimy coś podać do obiadu a nie mamy czasu, aby zrobić świeże warzywka. Poniżej przepis na sałatkę warzywną z dużą ilością cukinii i patisona.

Artykuły na temat: przetwory na zimę czosnek miod
  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Kombinacje alpejskie

    ...prosto, ale zawsze pożywnie, stąd wiele dań z mąki gryczanej, np. smażone w głębokim tłuszczu pierogi z serem i szpinakiem czy tutres - placuszki ze szpinakiem. Jadłospis urozmaicały przetwory(...) najlepsza? Choć od deserów wolę sery, ciasta z okolic narciarskiego kurortu Alta Badia uważam za jeden z miejscowych przebojów. Smak strudli i tart, placków z miodem i bakaliami zapamiętałam jako...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

    ...... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji. Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak i zawiera zwalczające kaszel składniki. W rondelku zagotuj ok. 150 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietany. Dodaj 8 kostek czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Zbilansuj dietę, wzmocnij odporność

    ...produkcję interferonu - substancji, która skutecznie walczy z wszelkimi zarazkami. Do codziennych posiłków warto dodać też czosnek i cebulę, o czym wiedzieli bardzo dobrze nasi dziadowie. Mają one(...). Gdzie je znaleźć? Wszystkie te składniki znajdziemy w każdym sklepie, kupując oczywiście odpowiednie pokarmy. Cebula i czosnek wykazują silne działanie bakteriobójcze. Podobnie miód, który dzięki...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ...częściej sięgajmy po produkty rozgrzewające, np. ryby, czosnek, cebulę. Główne zasady diety Jedz kasze, ziarna zbóż, pieczywo z mąki z pełnego przemiału z ziarnami, np. słonecznika czy pestek dyni(...), najlepiej tylko je blanszuj. Pamiętaj o tym, by jeść warzywa strączkowe: fasolę, groch, soję (i przetwory, np. ser tofu) oraz kiełki. Są źródłem białka (podobnego do białka występującego w mięsie) i wit...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...