• Informacje na temat:

    przetwory chili z serem

Przepisy na temat: przetwory chili z serem
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...pizzy i zapieczonych pod serem żółtym makaronów. Ponadto praktycznie każda zupa, również kapuśniak i ogórkowa, smakuje lepiej, jeśli w roli uzupełnienia zaserwujemy grzanki czosnkowo-serowe – podpowiada(...). Ponadto kiszona kapusta często pojawia się w daniach kuchni azjatyckiej. Inspirując się koreańskim kimchi możemy naszą rodzimą kapustę doprawić po wyjęciu ze słoika odrobiną chili, przez co posłuży do...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Po małym słodkim przerywniku ponownie zapraszam na przetwory. W tym roku moje półki w kuchni jak nigdy zapełniły się słoiczkami z warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ogórki z dodatkiem chili. A więc coś dla tych co lubią ostre smaki :)

  • Dynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :)

  • Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy? Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :)

Artykuły na temat: przetwory chili z serem
  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag małych czerwonych pomidorów koktajlowych, 2 małe strączki papryczki chili l duży ząbek czosnku, szklanka białego octu winnego, łyżka ziaren gorczycy, 3 listki laurowe, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Smaki z Czech

    ...albo naczynia żaroodpornego, 200 ml keczupu (najlepiej pikantnego), 500 ml ciemnego piwa (np. portera) Ewentualnie:  1-2 ostre papryczki chili. Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Papryczki umyj(...) lubisz ostre, wyraziste dania, oprócz słodkiej papryki możesz włożyć do kiełbasek po 2-3 cieniutkie paseczki papryczek chili.

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    .... Brzoskwiniowy z oliwą i posiekaną bazylią tworzy oryginalny sos do lekkich sałatek. Malinowy. Stosuj go do sałatek z serem, dipów, i do przełamania słodyczy deserów. Pomidorowy. Wystarczy dodać do niego(...), pasje do surówek i gotowanych warzyw. Ziołowy świetny do klasycznego sosu winegret (idealne proporcje: 1 część octu na 3 części oliwy) Z chili. Ocet spirytusowy z papryczką chili, to znakomity...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Truskawki - dlaczego warto je jeść

    ...desery czy przetwory, ale także najróżniejsze sałatki. Urozmaicisz nimi dania makaronowe, mięsne, a nawet pizzę!  Z makaronem Wymieszaj w dużej misce ćwiartki oczyszczonych truskawek, zmiażdżony ząbek czosnku, chili, przekrojone na pół pomidorki, czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Następnie ugotuj makaron (np. kokardki) i polej go...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Na słodko czy na ostro?

    ......papryczkę chili, pieprz (świeżo mielony) i imbir. Możemy je np. usmażyć w sosie z soku z limonki, octu balsamicznego z dodatkiem cukru i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. 23/2016 Świat i Ludzie...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...