• Informacje na temat:

    przeterminowane masło

Przepisy na temat: przeterminowane masło
  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

  • Pyszne masło orzechowe do smarowania pieczywa, deserów, ciast i ciastek, a nawet smażenia!!

  • Jak przygotować masło klarowane.

  • Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków....

  • Dla wszystkich którym znudziło się już zwykłe masło ;)

  • Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne... mniam.

  • Pyszne i zdrowe masełko czosnkowe. Bardzo dobre do kanepek z wędliną. A jeszcze lepiej smakuje jak posmarujemy nim wczorajszy chleb i upieczemy w tosterze lub w sezonie na grillu (pyszna zakąska do zimnego piwka;)

  • Masło jabłkowe to taki wzbogacony mus do wypieków, naleśników, gofrów, racuchów czy na pieczywo. Pyszny także do wyjadania palcem prosto ze słoika.

  • Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

Artykuły na temat: przeterminowane masło
  • Nie każdy „przeterminowany” produkt trzeba wyrzucać

    ..."przeterminowane" produkty, choć... nadal są jadalne.   "Należy spożyć do..." - ten zapis dotyczy przydatności do spożycia. Po upływie tej daty produkt nie nadaje się do jedzenia, bo nie można wykluczyć jego(...) 1-2 latach od daty na opakowaniu, pod warunkiem, że były przechowywane prawidłowo, czyli w szczelnym opakowaniu, bez dostępu wilgoci; masło - jeśli się zbliża termin przydatności, możesz je włożyć do...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Czym smarować pieczywo?

    Masło, masmiks czy margaryna to nieodłączne składniki kanapek. Poprawiają ich smak, ale trzeba ich używać z umiarem.

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Czy jedzenie produktów z pleśnią jest bezpieczne dla zdrowia?

    ...... Przeterminowane produkty Często zastanawiasz się, czy przeterminowane produkty od razu powinny wylądować w koszu, czy jednak można złamać zasady i zjeść je po upływie daty ważności? Belgijska Agencja Żywności (AFSCA) zapewnia, że niektóre produkty przeterminowane można jeść, bez obaw o złe samopoczucie! Po upływie terminu przydatności do spożycia nadają się: sól, cukier, mąkę, makarony, ryż...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • 7 sposobów niemarnowania jedzenia

    ..., a potem przeterminowane jedzenie trafia do kosza.

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Żeby nic się nie zmarnowało

    ...przechowywanie żywności. Na przykład chleb, żeby nie sczerstwiał - trzymaj zawinięty w materiałową ściereczkę. Masło będzie zawsze idealnie miękkie i gotowe do smarowania, gdy zamkniesz je w maselniczce...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...