• Informacje na temat:

    przepuścic mak przez zwyklą maszynkę

Przepisy na temat: przepuścic mak przez zwyklą maszynkę
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...lub przepuścić przez maszynkę. Żółtka rozetrzeć z masłem, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki farszu połączyć i dobrze wymieszać. Dosmakować. Nadziać gołębie, ułożyć w brytfance lub(...) (pęsetą), umyć i osuszyć. Cielęcinę, wątróbkę - uprzednio zaparzone, czyli przelane wrzątkiem - i słoninę przekręcić przez maszynkę do mięsa, w zależności od upodobań - można dwukrotnie. Cebule udusić na...

  • Ciasteczka przez maszynkę to przepis z zeszytu mojej babci. Te smakołyki kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Niby zwykłe kruche ciasteczka a jednak ich smak jest niezastąpiony i nie dorówna mu żadne kupne.

  • Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

  • Przepis na ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę.

  • To jest bardzo stary przepis na przepyszne ciasteczka, które u mnie w domu piekło się zawsze na święta. Przepis ma długą tradycję z Kresów, stąd właśnie smalec a nie inny tłuszcz i właśnie dzięki temu te ciasteczka są tak wyjątkowe. Potrzebujemy również takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę, z odpowiednią nakładką i w taki właśnie sposób wytwarzamy te wspaniałe ciasteczka, serdecznie polecam :-)

  • Ciastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę.

  • Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

  • Przepis ze starych zeszytów, babcinych, mamusinych, doskonalony przez lata. Nie jest to piernik leżakujący, staropolski, tylko zwykły, szybki, przepyszny. W zależności od okazji, znajdują się w nim różne dodatki. Jednak i bez dodatków jest super. Przepis jest tak banalny, ze moja 8 latka sama, bez pomocy, potrafi go zrobić.

  • Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych smacznych bułek. Polecam :)

  • Najprostszy, powszedni chleb pszenny. Dość łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Artykuły na temat: przepuścic mak przez zwyklą maszynkę
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    .... Kiełbasa ze słoika Przygotowanie: Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach(...) odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze(...) masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem.  Nasza rada  Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • Któż nie zna maszyny do panini? Wbrew pozorom sprawdzi się ona nie tylko jako opiekacz do tych smacznych kanapek, ale wykorzystuje się go również jako grill. Sprawdź, co można położyć na ruszcie. Fot. 123RF Niech cię nie zniechęci obco brzmiąca, trudna nazwa, bo panini to całkiem prosta przekąska. To tradycyjna włoska kanapka z salami, szynką, mięsem i serem. Robi się ją zazwyczaj z ciabatty, ale można używać innych rodzajów pieczywa. Te kanapki, często podawane na ciepło stają się świetnym...

  • Życie to woda. Być może takie stwierdzenie brzmi nieco banalnie, ale jest bardzo prawdziwe. Organizm człowieka w ponad 70 procentach składa się z wody. H2O, choć nie dostarcza energii, jest niezbędna do tego, by normalnie funkcjonować. Fot 123RF/Picsel Niestety, wiele osób bagatelizuje konieczność picia wody. Przyjmuje się, że dorosły człowiek, ważący około 60 - 70 kilogramów, powinnien przyjmować codzienne dwa liry wody. Najlepiej czystej, bez dodatku cukru czy substancji barwiących. Według...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie! Fot. 123RF Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i...