• Informacje na temat:

    przepis na zupę z cukinii

Przepisy na temat: przepis na zupę z cukinii
  • Sprinterska cukinia Beaty Sadowskiej

    ..."To najszybsza zupa świata. Tak naprawdę gotowaliśmy ją dla siebie, a nie dla synka, ale ten zaczął nam ją wyjadać" - tak dziennikarka opisuje swoją ekspresową zupę z cukinii.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepis na idealną zupę pomidorową"

  • Anielskie trio: cukinia, kurkuma i soczewica

    Cytrynowa zupa z cukinii z kurkumą i czarną soczewicą to pierwszy przepis Nigelli Lawson, który ośmieliła się wypróbować znana blogerka i autorka Marta Dymek. W swej bestselerowej książce "Jadłonomia" odkrywa tajniki tej niezwykłej potrawy.

  • Smaczny pomysł na "Przepis na zupę pokrzywową"

  • Doceńmy cukinię

    Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. Proponujemy zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze". Do przygotowania zupy potrzebujemy(...) nałożoną porcją kaszy jaglanej. Tak przygotowaną zupę można także udekorować lekko podduszonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę. Dobrze smakuje też ze świeżym koprem lub pietruszka.

  • Sprawdzony przepis na kremową zupę dyniową jest najlepszym pomysłem na pierwsze danie. Krem z dyni to gwarancja udanego obiadu

  • Zupa z cukinią i bazylią

    Sposób przygotowania Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj czosnek i por przez 3 minuty. Dodaj cukinię i całość smaż jeszcze przez 10 minut. Wrzuć skórkę z cytryny i wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Zgaś ogień i posyp bazylią. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku. Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko zupy", F. Green. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych...

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na zupę marchewkową z rozmarynem"

  • Przepis na pomidorowe danie

    Jakie pomidory są najlepsze? Te, które pachną - doradza kucharz Jakub Kuroń. Poleca też przepis na popisowe danie - krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i miętą.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepis na sycącą zupę z kurczakiem i fasolą"

Artykuły na temat: przepis na zupę z cukinii
  • Sekrety udanych zup

    Tradycyjna zupa Przepis niby jest prosty - woda, warzywa, opcjonalnie mięso lub inny tłuszcz i dodatki, dzięki którym wywar staje się pomidorową, krupnikiem czy zupą z dyni. Proste, a jednak smak(...) wyrazisty smak, który tłumi delikatny aromat grzybów. Smak barszczu czerwonego lub ukraińskiego podkreśli gałka muszkatołowa lub odrobina soku z cytryny. Zbyt ostrą zupę złagodzi większa ilość...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Horiatiki, czyli wiejska grecka zupa

    ...i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu i na koniec dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    Przepis uczestników brytyjskiej edycji programu MasterChef.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Zupa z krewetkami - kolacyjna

    Wczoraj zrobilam ja na kolacje... ale czasu zabraklo by zamiescic przepis... Jest bardzo aromatyczna za sprawa przypraw i swiezego imbiru, pozywna za sprawa...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Daj szpinakowi szansę!

    Kojarzy ci się z burą papką z dzieciństwa? Spokojnie: możesz go odczarować! To tylko kwestia dobrego przepisu!

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

Wideo na temat: przepis na zupę z cukinii
  • Prosty przepis na faszerowaną cukinię

    Cukinia to niezwykle plastyczne warzywko, które świetnie nadaje się nie tylko na składnik gulaszów, zup czy sałatek, ale znakomicie sprawdzi się również w całości - po wydrążeniu nasion zostaje nam przepiękna łódeczka, która aż prosi się o zrobienie faszerowanej cukinii! W naszym przepisie użyliśmy farszu na bazie kaszy, pieczarek, indyczego mięsa mielonego i delikatnych, ale aromatycznych warzyw