• Informacje na temat:

    przepis na zupe botwinkową

Przepisy na temat: przepis na zupe botwinkową
Artykuły na temat: przepis na zupe botwinkową
  • Dieta liściasta

    ...i C. Taki ich zestaw sprawia, że botwinka łagodzi napięcie, zwalcza stres. JAK JADAĆ? Na surowo w sałatkach, ale też gotowaną. Polecamy pyszną warzywną zupę botwinkową. Pożywny koktajl Zmiksuj: 10 liści(...) nie stracą dietetycznych walorów. Podstawowy przepis: 2 łyżki oliwy utrzyj z 1 łyżką soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Taki sos można doprawić czosnkiem, estragonem, bazylią, musztardą albo odrobiną...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • 11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”. Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski. Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa. W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...