• Informacje na temat:

    przepis na zalewe do ogórków kiszonych

Przepisy na temat: przepis na zalewe do ogórków kiszonych
  • Przepis na ogórki kiszone

    Sposób przygotowania Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków, najlepiej taką bez dodatku...

  • Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Przepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!!

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę. Bardzo prostą i szybką w wykonaniu. Gotujemy tylko jajka, a reszta ze słoików lub puszek, a i jeszcze świeże jabłko. Można podać ją ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Doskonale sprawdzi się dla niespodziewanych gości, bo z gotowaniem jajek wykonamy ją w pół godzinki. Bardzo lubię takie sałatki. Jeśli macie ochotę na taką sałatkę to kupcie składniki, zróbcie, a ja smacznego Wam życzę :)

  • Wypróbowany przepis na "Kalafiorowa z sokiem z kiszonych ogórków"

  • Bardzo smaczna i lekka. Doskonały dodatek do obiadu jak również jako przekąska.

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Ten smak, mmmm... ten zapach unosił się w powietrzu

Artykuły na temat: przepis na zalewe do ogórków kiszonych
  • Pieczona kapusta po wołyńsku

    Składniki: 1 średnia kapusta (zwykła) czosnek sól natka pietruszki koperek 500 ml zalewy z ogórków kiszonych 100 ml oleju przepis dla 6-8 osób 1. Umyj kapustę i pokrój ją w ćwiartki. 2. Rozgrzej(...). 5. Zalej kapustę zalewą z ogórków kiszonych i dodaj czosnek z przyprawami. 6. włóż sałatkę na kila godzi do lodówki. Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków" Bogracz...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    ...w roztworze octu jabłkowego w proporcjach 1/2 szkl. octu na litr wody. Świetnie sprawdza się też sok z cytryny (2 łyżki na litr wody) lub zalewa z ogórków kiszonych (2 łyżki na litr). Dr Ewa Dąbrowska to(...) w postaci musu lepiej się wchłaniają, nie obciążają żołądka i pomagają dbać o szczupłą sylwetkę. Poranny koktajl zdrowia Przepis: wszystkie składniki zblenduj, posyp ostropestem. Superskładnik...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...wielkoseryjnie, to drylownica nie będzie aż tak niezbędna. Przyda się natomiast praska. Zwłaszcza, gdy chcemy przygotować marmoladę. Przykładowy przepis Marmolada z jabłek jest prawdopodobnie(...). Niegdyś w Polsce ogromnie popularne, w okresie PRL-u zostały nieco zapomniane. Jedynie nieliczni utrzymywali produkcję nalewek, a przepisy przekazywano z ojca na syna. Od kilkunastu lat moda na domowe...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...