• Informacje na temat:

    przepis na swojski ser

Przepisy na temat: przepis na swojski ser
Artykuły na temat: przepis na swojski ser
  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Jak zorganizować filmowy wieczór? Przekąski, gadżety, aranżacja

    Wieczór we dwoje przed telewizorem, rodzinny seans filmowy czy maraton ulubionego serialu w gronie znajomych? Nie mamy wątpliwości, że wszystkie te okazje wymagają wyjątkowej oprawy! Podpowiemy Ci, jak zrobić najlepsze domowe kino. Wyreżyseruj swój własny filmowy wieczór. Zorganizuj przekąski, rekwizyty i wystrój. Do dzieła!

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....

  • Ziemniak. Trufla północy

    ...najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle(...) pomarańcze!   Przepis na placki ziemniaczanej z pstrągiem i kopytka ze świeżym tymiankiem znajdziesz na następnej stronie>>> Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, karmelizowaną cebulką i śmietaną...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Chleb

    ...konkurencji z poza cechu. Mikołaj Kopernik pośród wielu swoich zajęć, zajmował się również naukowo… chlebem. W swoim dziele pt. „Panis coquendi ratio” („Obrachunek wypieku chleba”) zawarł przepis(...) francuski zezwolił na używanie drożdży.Upłynęły jeszcze dwa stulecia zanim  wymyślono drożdże prasowane.     Każdy naród i kraj miał swoj wlasny "przepis" i metody wypieku chleba. Nasz Polski chleb, to...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Ekoszał!

    ...z serem korycińskim i popijając rabarbarową lemoniadę z miętą. Do niedawna kulinarne możliwości polskich miast ograniczały się do kebaba, pizzy, chińczyka lub restauracji dostępnych tylko dla zamożnych(...) pojawiać się nowe miejsca: ekotargi, zdrowe fast foody, food tracki. Świeże produkty od rolników kupuje się m.in. na Targu Rolnym w żoliborskiej Fortecy, na jarmarku Wnet w Koneserze, pojawiły się również...

  • Zwykle stosujemy go jako dodatek, jednak czasem ser może stać się prawdziwą gwiazdą w naszej kuchni. Oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom serów. Fot. 123RF/Picsel Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał...