• Informacje na temat:

    przepis na rybę w garalecie

Przepisy na temat: przepis na rybę w garalecie
Artykuły na temat: przepis na rybę w garalecie
  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków. Ale który przepis na nie jest najlepszy? Czy pączki z marmoladą są lepsze od tych z czekoladą? A może pokonają je pączki wiedeńskie lub serowe oponki? O tym zadecydują wasze głosy. Rozpoczynamy nasz tłustoczwartkowy plebiscyt! Fot. 123RF/Picsel Spośród wszystkich przepisów na Smakerze, wybraliśmy najbardziej smakowite, pączkowe propozycje. Teraz już tylko od was zależy, która z nich zostanie wybrana tą najsmaczniejszą. Zasady są bardzo proste:...

  • Od poniedziałku w naszym serwisie trwał plebiscyt na najlepszy przepis na pączki. Spośród zgłoszonych propozycji, jedna wygrała bezapelacyjnie. Fot. 123RF O tytuł najlepszego przepisu na pączki rywalizowało ze sobą aż 9 propozycji. Wśród nich znalazły się między innymi pączki z nadzieniem czekoladowym, orzechowym i bananowym. Jak się okazuje, w Tłusty Czwartek zdecydowanie wybieracie tradycyjne smaki. Pączki z marmoladą zdeklasowały rywali, zdobywając ponad 54% wszystkich głosów. Na drugiej...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...