• Informacje na temat:

    przepis na pleśniak z dżemem

Przepisy na temat: przepis na pleśniak z dżemem
  • Ciasto chyba każdemu znane. Ten przepis jest w moim zeszycie od 20 lat a przepisałam tę recepturę z innego starego pożyczonego od sąsiadki zeszytu :)

  • Wypróbowany przepis na "Przepis na pleśniak"

  • Proste w wykonaniu

  • tanie, szybkie w przygotowaniu, niesamowicie pyszne

  • Dla kogoś kto lubi suche ciasta i nie przepada za dżemem w cieście.

  • Przepis dostałam z 40 lat temu od bratowej. Ciasto wilgotne, bardzo kruche i pyszne.Często je piekę, bo go lubimy.

  • Pleśniak, charataniec - jak zwał tak zwał, jedno wiem na pewno - jest pyszny :-)

  • Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)

  • Szybkie ciasto

  • Ciasto Pleśniak jest jednym z moich ulubionych, gdyż łączy w sobie wilgotność ciasta kruchego oraz kwaśny smak konfitur.Ciasto pleśniak u mnie w domu podaje się podczas komunii oraz przyjazdu wyjątkowych gości.

Artykuły na temat: przepis na pleśniak z dżemem
  • Pleśniak

    ...składniki na CIASTO: DWIE NIE CAŁE SZKLANKI MĄKI DWA JAJKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO PÓŁ SZKLANKI CUKRU DWIE ŁYŻECZKI JOGÓRTU NATURALNEGO PÓŁ KASI DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI przepis: WYSYPUJE DWIE NIE CAŁE SZKLANKI MĄKI NASTĘPNIE ROBIE WGŁĘBIENIE W MĄCE I DODAJE JAJKA A NASTĘPNIE DO JAJEK WSPUJE TROSZCZKĘ PROSZKU DO PIECZENIA I CUKIER...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Brakuje ci pomysłu na ciekawe śniadania? Znudziły ci się zwykłe kanapki? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy wyjątkowy e-book, dzięki któremu zapomnisz, co znaczy nuda o poranku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie pozwól jednak, by stało się jedynie uciążliwym obowiązkiem zarówno dla Ciebie i twoich bliskich. Zadbaj o to, aby o poranku zaserwować oryginalne smakołyki, a możesz być pewnym, że poranki staną się zdecydowanie przyjemniejsze, a i wczesna pobudka będzie łatwiejsza do...

  • Jak zdrowo zacząć dzień? Oczywiście pysznym śniadaniem! Warto zadbać aby było smaczne i dawało nam energię na długie godziny. Jednak nie jest to proste wyzwanie - często brakuje na czasu i pomysłów. Dziś podpowiadamy w jaki sposób możecie urozmaicić swój poranek. Śniadanie może być naprawdę ciekawym posiłkiem, warto o to zadbać, gdyż w końcu to co zjemy o poranku decyduje o tym jak nasz organizm będzie funkcjonować w ciągu dnia. Wystarczy, że nie będziecie ograniczać się do zwykłej kanapki z...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...