• Informacje na temat:

    przepis na placek na maślance z wiórkami kokosowymi

Przepisy na temat: przepis na placek na maślance z wiórkami kokosowymi
Artykuły na temat: przepis na placek na maślance z wiórkami kokosowymi
  • Szybkie ciasto na maślance

    Ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Spotkałam się nawet z inną jego nazwą – „Jadą goście”. Ponoć wzięła się stąd, że ów placek robi się tak szybko, że można się za niego zabrać nawet wtedy, gdy goście dzwonią do drzwi…

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy? Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do...

  • Po kontuzji kręgosłupa nikt nie wierzył, że może wrócić do formy. Od kiedy biega i zdrowo się odżywia, nie ma żadnych kontuzji. Zdobyła już Koronę Maratonów, propaguje zdrowy styl życia i biegnie dalej… „Zawsze myślałam, że bieganie nie jest dla mnie. Że w ogóle nie jest dla zwykłych ludzi. Kojarzyło mi się raczej z czymś nudnym, nielubianym i odstręczającym. W dzieciństwie największym koszmarem wszelkich obozów sportowych, w których brałam udział, były poranne albo wieczorne przebieżki. Tchu...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś poprosił uczestników o przygotowanie mistrzowskiego chaczapuri z kaczką i jabłkami. Mamy dla was przepis, z którym musieli zmierzyć się zawodnicy. Ciasto: 150-200 g kefiru (w zależności od chłonności mąki) 7,5 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej typ 500 4 g soli Do smarowania: 2 łyżki masła roztarte z 2 ząbkami czosnku   Wykonanie : Rozgrzać piekarnik do...

  • W czwartym odcinku programu uczestnicy mieli za zadanie przygotować śniadanie w słodkiej i wytrawnej wersji. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradził sobie Tomek. Fot. materiały partnera Scones   75 g sera koziego dojrzewającego 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy) 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik) 1 pęczek bazylii 1 pęczek pietruszki 280 g mąki + trochę do posypania 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 łyżka cukru 85 ml zimnego mleka 2 jajka 125 g zimnego...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...