• Informacje na temat:

    przepis na pigwę do herbaty

Przepisy na temat: przepis na pigwę do herbaty
  • Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.

  • Smaczny dodatek do herbaty pachnący goździkami:) Trochę późno dodaję przepis bo pigwy już brak ale polecam zrobić jesienią i delektować się zimą:)

  • Przepis od mojej kuzynki. Ciasto udało się super.

  • Pigwowiec zawiera dużo witaminę C i jest świetnym dodatkiem do herbaty. Doskonale podnosi odporność i wspomaga leczenie przeziębienia.

  • Smaczne rogaliki na śniadanie.

  • Sobota to świetny czas na relaks :D Teraz, kiedy dni są coraz chłodniejsze warto zastanowić się nad przygotowaniem nalewki, która rozgrzeje nas w zimowe wieczory i będzie świetnym dodatkiem do herbatki z "prądem". Dzisiaj przedstawiam przepis na nalewkę, którą znalazłam w książce "Alkohole świata". Nalewka z zielonej herbaty swoje początki miała w Japonii, ale dzięki dostępności produktów potrzebnych do jej przygotowania możemy ją zrobić sami i delektować się jej wyjątkowym smakiem.

  • Rozgrzewający syrop do herbaty. Taka herbatka w sam raz w mroźne dni...

  • Super dodatek do herbatki na przeziębienia.

  • Bardzo fajny dodatek do zimowej herbatki.

  • Zaczyna się sezon przeziębień...i to mi przypomniało o malinach do herbatki:) To taka nasza pierwsza pomoc w domu:) tak przyrzadzone maliny sa idealne na jesienną niepogodę.taka babcina spiżarnia:)

Artykuły na temat: przepis na pigwę do herbaty
  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. Fot. 123RF/Picsel O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w...

  • Najlepsze leki z pola i ogródka

    ...przeziębiają i ciężko przechodzą każdą infekcję. Przepis na winko: 1/2 kg owoców (oczyszczonych z wewnętrznych nasion i wysuszonych w temp. 40º C, np. w piekarniku) zasyp 25 dag cukru i zalej(...) silnie wykrztuśnie oraz odkażająco. Przepis na syrop do picia: Łyżkę łodyżek z listkami (wysuszonych cienką warstwą w temp. do 35º C, np. w piekarniku, i rozdrobnionych) zalej szklanką wrzątku...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie! Fot. 123RF Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i...

  • Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata. Fot. 123RF/Picsel a nami pierwsza fala letnich upałów, a prognozy na kolejne tygodnie zwiastują ciąg dalszy. Niestety część z nas musi przetrwać gorące dni w rozgrzanym do czerwoności mieście, z utęsknieniem czekając na zaplanowany urlop. Jeżeli nie możemy...

  • Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Znają i piją ją niemal wszyscy, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Mogłoby się wydawać, że wiemy już o niej wszystko. Ale czy wiecie, które z nich powinno się omijać szerokim łukiem? Na świecie jest wiele rodzajów herbat. W zależności od gotunku, mogą poprawiać nastrój, wpływać na trawienie i pobudzać nas do działania. Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona, która doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...