• Informacje na temat:

    przepis na ogórki konserwowe słodkie

Przepisy na temat: przepis na ogórki konserwowe słodkie
  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.

  • Kolejny przepis z serii "domowe, zimowe przetwory". Tym razem będą to ogórki konserwowe w delikatnej octowej zalewie.

  • Składniki ( na 4 porcje) : 2 małe piersi z kurczaka, ciasto naleśnikowe ( 2 szklanki mleka, 1.5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli), wegeta, oliwa z oliwek lub olej, sałatka (może być gotowa ze słoiczka), kawałek posiekanej kapusty białej, 2 ogórki konserwowe (pokroić w cienkie plastry), 1 paprykę słodką (drobno pokroić), 1 pomidor (pokroić drobno), 0,5 cebulki (drobno posiekać), majonez...

  • Szybki przepis na ogórki konserwowe, ponieważ nie musisz przygotowywać wcześniej zalewy, gdyż wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika.

  • Szybki i tani obiad

    ...posiekać, paprykę pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce - wszystko wymieszać z twarożkiem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka i ziemniaki podawać z przygotowanym dipem i ketchupem(...), - łyżka przecieru pomidorowego, - łyżka słodkiej papryki, - słoik (850 ml) kiszonej kapusty, - łyżeczka suszonego oregano, - sól, pieprz, - oregano do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić na...

  • Z przepisu babci

  • Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

  • Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

  • Czas na pyszne ogóreczki :)

  • Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Przepis dwudniowy. 1 szklanka = 250 ml

Artykuły na temat: przepis na ogórki konserwowe słodkie
  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., ogórki, papryka, cebula, pieczarki, brokuły, kalafiory, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórki kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, pory(...) apetytu, utrzymaj jednak częstotliwość posiłków. Mogą być mniejsze, ale jedz nie rzadziej niż cztery razy dziennie. Przygotowuj posiłki według podanych przepisów. Nie będzie trzeba ich wtedy dosalać...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Odświętne jajeczko

    ...pozostałą paprykę, ogórki i świeży koperek. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 345 kilokalorii Jajka w galarecie Składniki na 14 porcji: 7 jajek, 14 plastrów szynki, puszka groszku, puszka kukurydzy, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych, 2 mandarynki, litr bulionu warzywnego, 10 łyżeczek żelatyny w proszku Do dekoracji: świeży koperek, ogórki...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...w biodra"! Jak zatem zachwycić gości, tak, aby później błagali nas o przepisy na ciastka i ciasteczka? Można przygotować jeden "gwóźdź programu" i koniecznie słodkie drobiazgi, które będą nie tylko kulinarną(...) pietruszki i sok z połówki cytryny. Ogórki obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pestki. Połówki solimy i układamy wydrążoną stroną do spodu na ściereczce albo papierowym ręczniku. Łososia siekamy...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....