• Informacje na temat:

    przepis na masę do lodów

Przepisy na temat: przepis na masę do lodów
  • Herbaciane lody

    Jeśli nie jesteśmy przekonani do kupnych lodów, które pełne są syropu glukozowo- fruktozowego, cukru oraz innych dodatków, to warto przygotować swoją własną wersję tego deseru. Będzie ona również idealną alternatywą dla dzieci. Przepis można modyfikować i dodawać swoje ulubione owoce.

  • Wypróbowany przepis na "Deser w waflach do lodów"

  • Piwne lody

    Jeśli ktoś ma słabość zarówno do piwa, jak i lodów, ten przepis ucieszy go w dwójnasób. Jak wyczarować piwne lody, zdradza gwiazda kuchni skandynawskiej Claus Meyer. Ten deser jest miękki i pyszny już w chwili wyjęcia z zamrażalnika.

  • Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jest to bardzo proste i w godzinkę będziemy mieli całość z głowy. A taka domowa masa nie ma tyle cukru i mamy wpływ na bakalie, jakie się w niej pojawią: czy będzie to więcej orzechów, skórki pomarańczowej, czy też same rodzynki i migdały - nikt nic nie narzuca...

  • Lody z awokado - zamień słodzone na zielone

    Naturalne lody i sorbety, to najlepszy sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Specjalistka ds. żywienia Sara Ding dzieli się przepisem na lody z awokado, którymi możemy osładzać sobie popołudnia bez wyrzutów sumienia.

  • Wypróbowany przepis na "Przepis na racuchy"

  • Na 1 litr lodów: 2 szklanki mleka; 1 szklanka śmietany kremówki; 6 żółtek; 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Wypróbowany przepis na "Przepis na duffinki"

  • Oryginalne karmelowe z solą

    ..., dolej cienkim strumieniem masę karmelową. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do maszyny do robienia lodów lub włóż do zamrażalnika i miksuj co pół godziny (patrz przepis na lody bazyliowe). Czas...

  • Smaczny pomysł na "Przepis na szarlotkę"

Artykuły na temat: przepis na masę do lodów
  • Czekoladowe pudełko z owocami

    Oto przepis na najszybszy deser na świecie.

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych

    Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych.

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • Lody bananowe

    Jednoskładnikowe lody bananowe to najbardziej czarodziejski spośród moich przepisów. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy, zaczęłam robić piruety w kuchni, śpiewając z radości - smakują zupełnie jak prawdziwe lody.

  • Wyobraź sobie, że możesz stworzyć dowolny smak lodów. Jaki by on był? Szarlotka babci Jadzi? Pierwsze letnie owoce? A może coś znacznie bardziej zwariowanego? Podziel się swoim pomysłem i wygraj fantastyczną nagrodę! W książce Davida Lebovitza znajdziecie dziesiątki przepisów na lody. Klasyczne oraz nietypowe jak lody oliwne. Jednak niech Was nie zmyli nazwa. Lody to tylko ta większa, środkowa część książki. Tak naprawdę jest to też skarbnica wiedzy o dodatkach do deserów. Jak je przyrządzać?...

  • Desery Magdy Gessler

    Przedstawiamy dwa desery według przepisu Magdy Gessler: lody migdałowe i galaretkę z piwa.

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak kolor często zawdzięczają sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF/Picsel Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również sporą ilość...

  • Lody z zielonej herbaty

    ..., a zielone herbata w proszku całkowicie się rozpuści. Mieszać do wystygnięcia w lodowej kąpieli. Dokładnie schłodzić masę w lodówce, a następnie zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta(...) żółtka. Wolno przelać ciepłą masę do żółtek, cały czas mieszając, a następnie przełożyć całość z powrotem do rondelka. Podgrzewając na średnim ogniu, cały czas mieszać żaroodporną szpatułką...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...