• Informacje na temat:

    przepis na kluski pyzy

Przepisy na temat: przepis na kluski pyzy
  • Gęś z czerwoną kapustą i pyzami

    ..., - główka czerwonej kapusty, - 30 g sklarowanego masła, - 300 ml soku jabłkowego, - 4-5 łyżek octu winnego (czerwonego), - 1-2 listki laurowe, - 3-4 goździki, - pyzy mrożone, - 400 ml bulionu(...) cebulę, a następnie dodać kapustę. Wlać sok jabłkowy i 300 ml wody. Dodać 4 łyżki octu, listek laurowy i goździki. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Pyzy ugotować wg...

  • Pyzy smakują dobrze zarówno z nadzieniem - mięsnym, owocowym czy innym - jak i same. Z sosem, surówką - stanowią samodzielne danie obiadowe. Podane jako dodatek do potrawy - np. pieczeni - też nic im nie brakuje. Dobre pod każdą postacią. Pyzy. Po prostu - PYZY!

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos z blachy zlać do naczynia, na blachę wylać bulion i zlać do naczynia. Z sosu zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić bazą do sosów(...) i 300 ml wody. Dodać 4 łyżki octu, listek laurowy i goździki. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Pyzy ugotować wg przepisu na opakowaniu. 15 minut przed końcem pieczenia gęś...

  • PYZY NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z BITKAMI WIEPRZOWYMI ORAZ BURACZKAMI Z CHRZANEM

  • szybkie i łatwe

  • Wypróbowany przepis na "Pyzy ziemniaczane"

  • Smaczny pomysł na "Pyzy z fasoli"

  • Pyzy ziemniaczane lub Cepeliny, to kluski zrobione z tartych i gotowanych ziemniaków. To danie pochodzi ze wschodnich kresów, Wileńszczyzna, Białoruś. Są bardzo smaczne, nadziewane mięsem mielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Najczęściej są przygotowywane w okresie wykopek ziemniaków. Polecam :)

  • Super danie dla dzieci.

  • Wszyscy je lubimy.

Artykuły na temat: przepis na kluski pyzy
  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...ciastem i dokładnie zlepiamy. Formujemy owalne kluski i układamy na desce oprószonej mąką. Przygotowujemy następne pyzy. W garnku nastawiamy wodę i delikatnie ją solimy. Gdy się zagotuje, wkładamy(...)  Boska rada: Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Ulubione kluski

    Kluski to wielka rodzina wyjątkowych smakołyków przygotowywanych w domu według przepisów, które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kojarzą się z domem i smakami z dzieciństwa(...), kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos z blachy zlać do naczynia, na blachę wylać bulion i zlać do naczynia. Z sosu zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić bazą do sosów(...) i 300 ml wody. Dodać 4 łyżki octu, listek laurowy i goździki. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Pyzy ugotować wg przepisu na opakowaniu. 15 minut przed końcem pieczenia gęś...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków. Ale który przepis na nie jest najlepszy? Czy pączki z marmoladą są lepsze od tych z czekoladą? A może pokonają je pączki wiedeńskie lub serowe oponki? O tym zadecydują wasze głosy. Rozpoczynamy nasz tłustoczwartkowy plebiscyt! Fot. 123RF/Picsel Spośród wszystkich przepisów na Smakerze, wybraliśmy najbardziej smakowite, pączkowe propozycje. Teraz już tylko od was zależy, która z nich zostanie wybrana tą najsmaczniejszą. Zasady są bardzo proste:...