• Informacje na temat:

    przepis na fasolkę po bretonsku

Przepisy na temat: przepis na fasolkę po bretonsku
  • Najlepszy przepis na pikantną fasolkę

    ..., mieszać, aż się rozpuści. Fasolkę podawać z grzankami posmarowanymi kremem z awokado...

  • Smaczny pomysł na "Przepis na fasolkę z ogórkami"

  • Fasolka po bretońsku

    Klasyczny przepis.

  • Smaczny pomysł na "Przepis na fasolkę z marchewką"

  • Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

  • Przepisów na fasolkę po bretońsku jest wiele. Ten przepis charakteryzuje się tym, że opisuje bardzo szybki sposób na przygotowanie tej potrawy, a czas ten można jeszcze skrócić, a w jaki sposób - o tym informacja pod przepisem :)

  • Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i myślę, że bliżej jej do angielskiej mgły niż na francuskie wybrzeże. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp...

  • Fasolkę tę robię już od dawna i zawsze wszystkim bardzo smakuje.

  • Wspaniała na jesienne i zimowe obiady. Pyszna!

  • Fasolka według przepisu mojej mamy i babci!

Artykuły na temat: przepis na fasolkę po bretonsku
  • Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką

    Nowe spojrzenie na tradycyjną fasolkę.

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Maria Banach: Strączki

    Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...dusiły, z porcją musu fasolowego i botwinką na maśle.   Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Czas duszenia: 3 godziny   Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...  Skusiłam się dzisiaj na ten cudowny przepis pochodzący z północy Francji, z samego Lille. Jego autorem jest Christophe Dalens, szef restauracji “L'Atelier...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Cielecina faszerowana i borowiki oraz Menu na nadchodzacy tydzien.

    Pokusilam sie dzisiaj obiadowa pora na nowy przepis. Te poduszeczki z cieleciny nosza we Francji nazwe - Paupiettes. Zazwyczaj u rzeznika sa juz gotowe...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

Wideo na temat: przepis na fasolkę po bretonsku
  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    . Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    . Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na