• Informacje na temat:

    przepis na drożdżówke z truskawkami

Przepisy na temat: przepis na drożdżówke z truskawkami
Artykuły na temat: przepis na drożdżówke z truskawkami
  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...

  • Bardzo przyjemna dieta!

    ...nasion chia, pół łyżeczki stewii, garść owoców jagodowych, np. malin, borówek PRZEPIS: lekko podgrzej mleko migdałowe, wymieszaj ze stewią i dodaj nasiona chia. Odstaw do napęcznienia na 10 minut(...) sezamowy PRZEPIS: na lekko podgrzany placek pełnoziarnistej tortilli zetrzyj na tarce z grubymi oczkami marchewkę, połóż krążki papryki, plastry ogórka, cebuli i rukolę, skrop warzywa olejem...

  • Inaczej nazywany tortem Pavlovej. Legenda głosi, że tort ten został przygotowany specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej i miał on być tak lekki, jak jej tiulowa spódnica. Mimo iż jest jednym z najbardziej spektakularnych deserów nie wymaga wielkiego nakładu pracy.   Zanim zabierzemy się za przygotowanie tortu powinniśmy pamiętać o kliku podstawowych zasadach.   Po pierwsze, pamiętajmy aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziemy ubijać białka było perfekcyjnie czyste...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    ...znakomicie sprawdza się w tradycyjnych drożdżówkach, kluskach i makowcach, ale pięknie wygląda też w pierogach, jest zaskakująco smaczny w roli chrupiącej panierki do pstrąga (patrz przepis poniżej), budzi zachwyt gości jako składnik białego, piegowatego sosu jogurtowo-czosnkowego na zielonej sałacie z truskawkami, przykuwa wzrok w sosie beszamelowym na białych jak śnieg szparagach. Najbardziej znany...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Pomysły na mleko

    ...być mleko modyfikowane junior. Przygotuj 2/3 szklanki według przepisu na opakowaniu. Następnie umyj, obierz i zmiksuj owoce, które chcesz do niego dodać. Sprawdzą się m.in. te miękkie jak banan(...) 150 ml gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę, aż zgęstnieje, następnie przełóż do salaterek, przestudź i podaj ze świeżymi drobnymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami. Możesz też...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok poziomkowy wkraplano do...

  • Jak odróżnić drożdżówki ze sztucznymi dodatkami od tych bez? Fot. 123RF.COM/PICSEL   Wiadomo, że drożdżówek nie jedzą osoby na diecie. Tego typu wypieki na pewno nie są dietetyczne. Okazuje się, że to nie jest ich jedyna wada. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić wygląd, smak i fakturę swoich wypieków, producenci wykorzystują przeróżne dodatki. Jedne mają na celu zwiększenie intensywności smaku (np. dodatkowy tłuszcz), przedłużenietrwałość wyrobu (konserwanty), poprawę wyglądu drożdżówki...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska,...