• Informacje na temat:

    przepis na cukinie smażoną

Przepisy na temat: przepis na cukinie smażoną
  • Sprinterska cukinia Beaty Sadowskiej

    ...się rumienić, dodać wodę. Po upływie 5 minut, dodać sos sojowy i wszystko zmiksować. Czyż nie jest to iście sprinterski przepis? - To najszybsza zupa świata. Tak naprawdę gotowaliśmy ją dla siebie...

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowane cukinie"

  • Grillowane bakłażany z cukinią

    Sposób przygotowania Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierś z kurczaka z cukinią smażoną z rozmarynem"

  • Galaretka ogórkowa - orzeźwiający dodatek do smażonych potraw

    Choć smażone potrawy - nawet warzywa - bywają zbyt ciężkie dla żołądka, niektórym ciężko jest się oprzeć. Szef kuchni Adrian Szulczyk smażoną cukinię, będącą bałkańskim przysmakiem, poleca orzeźwić wegańską - bo przygotowaną na bazie agaru - galaretką z ogórka.

  • Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami

  • Zupa z cukinią i bazylią

    Sposób przygotowania Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj czosnek i por przez 3 minuty. Dodaj cukinię i całość smaż jeszcze przez 10 minut. Wrzuć skórkę z cytryny i wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Zgaś ogień i posyp bazylią. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku. Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko zupy", F. Green. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych...

  • Przepis wart wypróbowania: "Cukinie nadziewane wieprzowiną"

  • Doceńmy cukinię

    Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. Proponujemy zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze". Do przygotowania zupy potrzebujemy: 200 g kaszy jaglanej, 2 patisony, 2 cukinie, 2 pory, litr bulionu drobiowego, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, łyżkę śmietany. Sposób przygotowania: Opłukana kaszę...

  • Wypróbowany przepis na "Sola ze smażoną cytryną na buraczkach"

Artykuły na temat: przepis na cukinie smażoną
  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Spaghetti z cukinią

    ...1. Cukinię umyć i przy pomocy specjalnej temperówki do warzyw pokroić ją w długie wstążki jak makaron. Smażyć na rozgrzanej łyżce oliwy, a kiedy się zrumieni, przykryć, żeby zmiękła.  2. Cukinię zdjąć z patelni, dolać oliwę, rozgrzać. Włożyć umyte pomidorki w całości, usmażyć na dużym ogniu. Dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem.  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Cytrynowe linguine z cukinią

    Przepis Jamiego Oliviera.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Sformatino z cukinią

    ...tartą. Zapiekamy w 150 st. C 30 -40 minut. Wedle uznania można zamienić cukinię na szparagi lub szpinak. Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii

    Przepis Anny Jurksztowicz.

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...