• Informacje na temat:

    przepis na ciemny chleb z ziarnami

Przepisy na temat: przepis na ciemny chleb z ziarnami
  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    ...potrzebujemy: czterech kromek chleba, 100 g tahini, 2 czerwonych pomarańczy pokrojonych w plastry, 100 g prażonych i posiekanych pistacji oraz 4 łyżeczek miodu. Na podpieczone kromki chleba nakładamy sezamową pastę i układamy plastry pomarańczy. Do tego przepisu można wykorzystać inne owoce, najlepiej sezonowe. Całość obficie posypujemy pistacjami i polewamy miodem. Innym pomysłem na deserowe...

  • Pyszny i bezproblemowy chleb z dużą ilością ziaren.

  • Moja dewiza : szybko, prosto i smacznie. Taki właśnie jest ten chleb.

  • Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od tego właśnie chleba. Jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, z ogromną ilością ziaren. Szybki i prosty sposób na otrzymałam tak dobrego chleba. Chociaż nie jest to chleb bezglutenowy, to zawiera dużą dawkę otrąb, przez co szybko przechodzi przez jelita.

  • Bardzo prosty i smaczny chleb z ziarnami, a przede wszystkim bardzo szybki. Ja najbardziej lubię taki świeżo upieczony, jeszcze ciepły posmarowany grubo masłem no i oczywiście musi być piętka.

  • Nie wymaga dużo pracy, a smakuje obłędnie

  • Bardzo dobry i prosty w wykonaniu chlebek.

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciemny chleb z daktylami i orzechami"

  • wieloziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Artykuły na temat: przepis na ciemny chleb z ziarnami
  • Boska czekolada

    Legenda głosi, że Aztekowie powitali Krzysztofa Kolumba ziarnami kakaowca. W tamtych czasach za sto takich ziaren można było kupić niewolnika. Na szczęście teraz czekolada nie jest już na wagę złota – wszyscy możemy cieszyć się jej niebiańskim smakiem. Do wyboru, do koloru.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • W Wielkanoc jedz na zdrowie!

    ...koszyczka zamiast pszennej bułki warto włożyć pełnoziarnisty chleb. Takie pieczywo jest cennym źródłem witaminy B i błonnika. Dodatkowo kromka ciemnego pieczywa ma nawet o 50 kcal mniej od swojego(...). Dla osób, które lubią eksperymenty, a do wielkanocnych tradycji kulinarnych nie podchodzą ortodoksyjnie, zalecamy wypróbowanie przepisów bezmącznych i upieczenie ciasta np. z marchewki czy kaszy...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Pij sok z buraków na anemię

    ...w sklepie, ale zawsze lepiej przygotować go samemu. Oto przepis: 3 obrane i pokrojone buraki, 1-2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba, ewentualnie 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Pij sok z buraków na anemię!

    ...w sklepie, ale zawsze lepiej przygotować go samemu. Oto przepis: 3 obrane i pokrojone buraki, 1-2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba, ewentualnie 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    ...je na surowo, wkrojone do sałatki lub w postaci guacamole (meksykańskiej pasty). Dojrzały owoc rozsmarowany na razowym chlebie to pomysł na odżywcze śniadanie. Nasiona chia wzmocnią Wystarczy zjeść(...), gdy domownicy kaszlą i kichają. Przepis: 2 gałązki oregano, 3 ząbki obranego i nakrojonego na krzyż czosnku, 2 papryczki wkładamy do wyparzonej butelki. Zalewamy 500 ml oleju roślinnego lub...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...